Djur
Länsstyrelsen har hand om djurskyddstillsynen, vilket innebär att Miljökontoret på kommunen endast hanterar frågor kring djur som kan röra människors hälsa.

Tillstånd eller inte för djurhållning?
Beroende på vart du bor inom kommunen så kan djurhållningen kräva tillstånd av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden. Bor du inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser kan tillstånd behövas.
Mer information om tillstånd för djurhållning inom detaljplanelagt område finns i Malung-Sälens lokala föreskrifter. Länk till annan webbplats. För ansökan om hållande av vissa djur inom detaljplanelagt område används denna blankett
Pdf, 145.2 kB..
Andra typer av djurfrågor
Anmäla misstanke om dålig djurhållning: Länsstyrelsen Dalarna Länk till annan webbplats.
Om misstanke finns att djur far illa/vanvårdas eller har övergivits ska kontakt tas med Länsstyrelsen på Djurskyddstelefon tel. 010-225 05 01 (010-225 00 00 via växeln).
Gäller det en misstanke om brott mot djurskyddslagen, som t.ex. djurplågeri, kontakta Polisen, tel. 114 114
Det är även polisen som hanterar och kontrollerar lagen om tillsyn av hundar och katter.
Malung-Sälens kommun äger två stycken kattfällor som kan lånas ut om någon behöver fånga in en lösspringande katt.
Kontakta kommunens reception för mer information:
vaxeln@malung-salen.se eller 0280-181 00
Besöksadress:
Lisagatan 34
Malung
Här kan du läsa och få mer information om lösspringande katter. Länk till annan webbplats.
Om du vill begrava din häst hemma på gården är det ofta möjligt. Men för att undvika negativ påverkan på miljön och människors hälsa måste du välja platsen med omsorg.
Det ska alltid göras en bedömning utifrån markförhållanden, avstånd till vatten och för att undvika olägenheter för miljön och människors hälsa.
I Jordbruksverkets föreskrifter anges att självdött eller avlivat hästdjur ska skickas till en steriliserings- eller förbränningsanläggning (SJVFS 2006:84, 2 kap 27 §). Men med rätt hantering kan begravning av häst ske hemma. Begreppet "animaliska biprodukter" används ofta i text och innebär självdöd eller avlivad häst.
Tänk på detta vid nedgrävning av häst:
- Avståndet från botten av graven till grundvattenytan ska vara minst 1,5 meter.
- Avstånd från nedgrävningsplats till närmaste bostad eller vattentäkt ska vara minst 100 meter.
- Nedgrävning får inte ske inom vattenskyddsområde eller i område med fornlämningar. Se också till att nedgrävningen inte skadar värdefull natur.
- Nedgrävning bör endast ske på jordbruksfastighet och så snart som möjligt efter att djuret har dött.
- Nedgrävning ska ske till ett sådant djup att andra djur inte kan gräva upp hästen.
- Dödsorsak ska vara utredd så att hästen inte haft någon smittsam sjukdom som gör nedgrävningen olämplig.
Har du några frågor kan du kontakta miljökontoret:
Miljokontoret@malung-salen.se eller 0280-183 90
Fyll i blanketten Anmälan om nedgrävning av häst Pdf, 161.2 kB.och skicka in till Miljökontoret. (För att fylla i den kan du behöva klicka på knappen "Aktivera redigering" högst upp i dokumentet).
Ibland kan vilda djur utgöra hälsorisk eller skada andra djur, byggnader eller grödor. Allt vilt och dess boplatser är dock fredat, därför bör också jakt på djuren undvikas i största möjliga mån.
Skyddsjakt
Om skrämselmetoder inte fungerar kan jakt på djuret genomföras som en sista utväg. Regler om vilka djur som omfattas av skyddsjakt under vilka tider på året, finns skrivet längst ner i Jaktförordningens bilaga 4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. De djur som omfattas av skyddsjakt får jagas av fastighetsägaren eller jakträttsinnehavaren på eget initiativ.
Om djuret inte omfattas av bilaga 4 måste tillstånd till skyddsjakt sökas. Detta görs hos Länsstyrelsen Dalarna. Länk till annan webbplats.
Inom tätbebyggt område
Jakt får inte bedrivas inom detaljplanelagt område eller inom det som benämns som ”samlad bebyggelse” i kommunens översiktsplan. Om ett djur utgör en olägenhet inom tätbebyggt område kan kommunens skyddsjägare tillåtas att avliva eller fånga in djuret. Skyddsjägarna har tillstånd från Polisen att bedriva jakt med skjutvapen inom tätbebyggt område. Det är Miljökontoret som förmedlar kontakt till skyddsjägarna, därför ska en skriftlig anmälan där det framgår vilket djur, vilken fastighet och varför djuret utgör en olägenhet göras till miljökontoret. Miljö- och stadsbyggnadsnämnden gör sedan en bedömning om det kan vara lämpligt med skyddsjakt eller ej.
Använd gärna blanketten Störningsanmälan Pdf, 82.1 kB.som finns på Malung-Sälens kommuns hemsida till detta.
Sidan uppdaterad: 2025-03-31