Livsmedel
Anmälan av livsmedelsanläggning, dricksvatten, misstänkt matförgiftning m.m.

Mat ska vara god, näringsrik och av hög kvalitet. För att vara det måste den hanteras på rätt sätt.
Vill du driva en livsmedelsanläggning så finns det information som du behöver känna till och lagar och regler att rätta sig efter.
All hantering av livsmedel styrs av dessa regler, som är till för att konsumenten ska kunna lita på livsmedlet och dess kvalitet.
För att starta ett företag som hanterar eller säljer livsmedel i någon form krävs det att företaget är registrerat eller godkänt av kommunen. Du som driver en livsmedelsanläggning har ansvaret att själv kontrollera och ha rutiner som gör att allt livsmedel du producerar, hanterar och säljer är säkert. Kommunen ansvarar sedan för att kontrollera verksamheter som hanterar livsmedel på ett säkert sätt.
Om du har en egen brunn som förser kommersiell verksamhet (ex. livsmedelsverksamhet) eller offentlig verksamhet (ex. skola eller gruppboende) med dricksvatten behöver du registrera den hos Miljökontoret. Se mer under dricksvatten.
Vill du hålla dig uppdaterad?
Få nyhetsbrev för livsmedelsföretagare, om livsmedelslagstiftning, pressmeddelanden med mera genom att prenumerera på nyheter från Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Ebba Fogelfors
Livsmedel- och hälsoskyddsinspektör
ebba.fogelfors@malung-salen.se
tel. 0280-183 89
Gabriel Larsson
Miljö- och livsmedelsinspektör
gabriel.larsson@malung-salen.se
tel. 0280-181 45
Sofia Hedgren
Livsmedel- och hälsoskyddsinspektör
tel. 0280-183 92
Sidan uppdaterad: 2025-02-06