Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Mat och dryck i föreningar

I Malung-Sälens kommun finns det ca 180 föreningar och organisationer, och bland dessa finns det kiosker och serveringar som kontinuerligt hanterar mat och dryck.

Lägg därtill alla tillfälliga serveringar vid enstaka arrangemang, läger, cuper med mera. Som ansvarig föreningsledare räknade du troligen inte med att även indirekt agera ”krögare”. Här kommer några tips att tänka på.

Att hantera mat och dryck kräver kunskap och god planering. Riksidrottsförbundet har tagit fram branschriktlinjer och med hjälp av dem kan föreningen bedriva försäljning och hantering under tryggare former: "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats.

När ska föreningen kontakta kommunen?


Om er förening säljer och/eller serverar mat regelbundet och någorlunda organiserat bör ni kontakta kommunens livsmedelsinspektör (tel. 0280-18390 eller på miljokontoret@malung-salen.se) för rådgivning.

Se exemplen nedan om din förening räknas som ett livsmedelsföretag och behöver registreras. Tänk också på att meddela livsmedelsinspektören om ni använder vattnet från en enskild brunn i hanteringen. Livsmedelsföretag definieras i lagstiftningen som ”varje privat eller offentligt företag som med eller utan vinstsyfte bedriver någon av de verksamheter som hänger samman med alla stadier i produktions-, bearbetnings-, och distributionskedjan av livsmedel”.


Föreningar som driver professionella restauranger hänvisas till restaurangbranschens råd och anvisningar på www.visita.se Länk till annan webbplats.

 

Frågor och svar gällande livsmedelsregistrering eller inte

Ja. Läs del 5, ”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och använd de delar av rutinerna som är aktuella för er.

Nej.

Ja. Läs del 6, ”Mat vid evenemang” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och använd de delar som är aktuella för er.

Nej. Läs ändå del 6, ”Mat vid evenemang”, i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och använd de delar som är aktuella för er.

Nej. I det här fallet är det cateringfirman som är företaget.

Nej. Läs avsnittet om hemlagad mat i del 5 ”Hygienrutiner” i branchriktlinjernas häfte "Säker mat i idrottsrörelsen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nej.

Sidan uppdaterad: 2024-08-02