• Kontakt

Lärorik resa för lärare

Anna Johansson och Anna Skytt från Blomsterbäckskolan besökte nyligen en matematikkonferens i San Francisco. Här delar de med sig av sina intryck från resan.

Beviljades bidrag för att resa

"Vi är två lärare på Blomsterbäcksskolan i Malung som har ett intresse av framför allt matematik och hur man kan förbättra matematikundervisningen. Vi kollade runt på olika kurser och fann av slump en matematikkonferens i San Francisco. Det kändes som en omöjlighet men efter lite efterforskningar hittade vi Atlas konferens, som är ett slags program som riktar sig mot bland annat skolor för att kunna etablera kontakter och utveckla sitt arbete. Där sökte vi bidrag under hösten 2015 och i december fick vi veta att vi beviljats bidraget för att åka till NCTM:s matematikkonferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i San Francisco.

I vår ansökan hade vår rektor Kaan Abrahamsson skrivit ett rekommendationsbrev där han menar att klassrumsmetodik och forskning kring matematik är viktigt. Speciellt eftersom vi i Sverige i PISA-undersökningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sjunker resultatmässigt, och att vi i kommunen behöver skapa nätverk och lära oss bra metoder för att förbättra resultaten på lång sikt.

Många föreläsningar och workshops

Den 13 april startade NTCM konferensen och vi var förväntansfulla. Det var en helt otrolig upplevelse där man som lärare från Malung kände sig lite överväldigad. Det fanns mängder av föreläsningar och workshops att välja på. Varje timme startade ett trettiotal föreläsningar och det var verkligen först till kvarn som gällde. Vi hade i förväg sett ut några föreläsningar som vi tyckte verkade intressanta. Vi kom in på alla utom en av dem.

Det som många av föreläsarna förespråkade var problemlösning. Detta är ju sådant som vi på Blomsterbäcksskolan jobbar mycket med så det kändes roligt. Men vi fick även nya infallsvinklar och metoder för hur man kan variera sina lektioner. De visade även upp flera undersökningar där länderna i Europa låg bra till.

Även lärare vi pratade med hade den generella uppfattningen att vi i Sverige låg bra till och har ett bra utbildningssystem. De var också oerhört förvånade över att vi kommit ända från Sverige för att delta i konferensen.

Vi upplevde resan som mycket inspirerande och kände att vi är oerhört glada att vi tog och fick chansen att utveckla oss själva och i det långa loppet även våra elever. Vi hoppas kunna inspirera också våra kollegor framöver."

   - Anna Johansson & Anna Skytt -

Sidan uppdaterad 2016-05-31 av