Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Kretsloppsplan 2024-2030

Kommunal avfallsplan om förebyggande och hantering av avfall.

Vi är en kommun med stor besöksnäring vilket medför att stora mängder avfall generas under intensiva perioder, vilket ställer höga krav på avfallsverksamheten.

Bakgrund

Föreställ dig ett samhälle utan avfall, där det vi slänger tas om hand och används igen och igen. För att komma dit har vi tillsammans med övriga kommuner i länet tagit fram ett förslag till kretsloppsplan.

För att minska avfallsmängder måste man arbeta med att förebygga att avfall uppstår och därför berör denna kretsloppsplan det mesta inom kommunen, både dess invånare och kommunens alla verksamheter. Vi lever över våra tillgångar i Sverige och medelsvensken förbrukar i en nivå som gör att vi skulle behöva 4,5 jordklot för att resurserna ska räcka.

Nu har vi bara ett jordklot och det är tydligt att vi måste ställa om vårt sätt att leva om vi ska ha något att lämna över till våra barn och barnbarn.

Kretsloppsplanen innehåller en rad åtgärder som bidrar till att ställa om mot ett hållbart samhälle och den är även en del i Energiintelligent Dalarna som samordnar det regionala arbetet. Kretsloppsplanen kommer att styra hur konsumtionen ska minska, hur
återvinning och återbruk ska hanteras.

Sidan uppdaterad: 2024-05-20