Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Nya superladdstationen i Malung invigd

Hans Unander (S) Fredrik Rönning (S) kommunalråd Smedjebacken samt maskinförare Simon Ernstsson, på Malung-Sälens Elnät med deras elhybridgrävlastare.

Nu är Malungs laddstation för tung trafik och personbilar i drift.

Med kapacitet på 350 kW har nu laddplatserna på Östra Bangatan i Malung en av marknadens allra snabbaste laddare för person- och transporttrafik.

Med på dagens invigning var också maskinförare Simon Ernstsson på Malung-Sälens Elnät som kör en av världens första elhybridgrävlastare. Den har fyra gånger större batterikapacitet än en laddhybridsbil.

– Från första början var det vi på Destination Sälenfjällen och Hans Unander som diskuterade den här frågan, då det verkligen fanns behov av mer laddinfrastruktur i vårt område, berättar Anders Bjernulf, vd Destination Sälenfjällen.

"Bra exempel på vad man kan skapa när man krokar arm"

– Det här är ett väldigt bra exempel på vad man kan skapa när näringsliv och kommun krokar arm. Andra kommuner och regioner borde inspireras av detta och se vad man kan åstadkomma när man samverkar med varandra, säger Bjernulf.

Bakgrunden till projektet Gröna Vägen är att Energimyndigheten ifjol beviljade Malung-Sälens, Vansbros och Smedjebackens kommuner ekonomiskt stöd för att sätta upp laddstationer på sina respektive huvudorter som ligger längs rv 66.

– Vi har många tunga transporter som går efter de här vägarna. Det här är en framtidssatsning som gör att man nu kan köra tunga eldrivnafordon till och från vårt område.

– Det ökar också servicen och påskyndar energiomställningen för både yrkestrafik och persontrafik, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S).

– Vi har jobbat hårt för att bidra till att minska oljeberoendet i samhället, och det här är ytterligare ett steg i den riktningen. Det känns jättebra, säger Smedjebackens kommunalråd Fredrik Rönning (S).

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 21 maj 2024

    Nu har KSAU behandlat samtliga 127 förslag och utsett några favoriter inom sex olika områden.

  2. 20 maj 2024

    Förberedelserna inför EU-valet pågår för fullt och 22/5 öppnar förtidsröstningen vid våra bibliotek i Malung och Sälen.

  3. 16 maj 2024

    Självkörande bussar finns redan i trafik, något som företagare från Malung-Sälen, kommunalråd, kommunchef och projektgrupp i SITE teståkte i Stavan...