Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Europa möts på Yttermalungs camping

Kommunalråd Hans Unander (S) besöker Peter och Hilje Blaauw som driver Yttermalungs camping.

Över 10 000 gästnätter varje år och besökare från stora delar av Europa. Campingen har utvecklats genom åren och erbjuder naturupplevelser året runt.

Paret Peter och Hilje Blaauw tog över Yttermalungs camping 2009 och sedan dess har det hänt mycket då anläggningen saknade både vatten, avlopp och ström. Nu finns flera moderna stugor och campingplatser på området och varje år har man ökat antalet gästnätter med ca 10 %.

Om ungefär en månad är de fullbokade, då vistas ungefär 120 personer på den populära campingen samtidigt.

– Nu börjar vi även se en stor ökning på vårkanten. Tidigare hade vi två resepaket; ett på vintern och ett på sommaren, men då intresset hela tiden ökat har vi nu även resepaket vår och höst, berättar Hilje.

Kommunledningen gör företagsbesök runt om i kommunen. Syftet är att ha en god dialog, höra vilka framtidsvisioner, planer och utmaningar företaget har framför sig samt ge signaler och medskick till politiken. 12 juni var det Yttermalungs campings tur.

– Det var ett trevligt besök och att få höra vilken fantastisk utveckling som campingen har haft. Att man har över 10.000 gästnätter på ett år är ett tydligt tecken på att det är en uppskattad och trevlig camping som är väl känd i hela Europa. Jag skickar stora lyckönskningar att utvecklingen fortsätter, säger Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande.

– Bäver- och älgsafari har blivit väldigt populärt bland våra utländska besökare så det kan bli upp emot 50 kvällar vi ger oss ut på det, säger Peter.

Andra aktiviteter och upplevelser campingen erbjuder är kanot, mountainbike, fyrhjulingsturer, minigolf m.m.

Campingen får många förfrågningar från utländska resebolag och det är ungefär 90 % holländare, men även besökare från bl.a. Belgien, Tyskland, Norge, Österrike.

– En gång fick vi till och med en bokning från Dubai, Förenade Arabemiraten. Vi trodde knappt att det var sant, säger Peter.

Guidad tur med älgsafari i våras.

Floris var der Togt, 20, kommer flytta från Holland efter studierna.

Yttermalungs camping har sedan några år tillbaka ett samarbete med en utbildning i Nederländerna, så varje sommar kommer ett 10-tal holländska praktikanter för att jobba på campingen som en del i deras utbildning inom turism och besöksnäring.

En del väljer att stanna kvar i Sverige och i Malung-Sälens kommun.

– En f.d. praktikant valde t.ex. att köpa hus i Sillerö, berättar Hilje.

20-årige Floris van der Togt har varit i Yttermalung i några veckor, men stortrivs redan.

– Jag kommer absolut att flytta hit efter min utbildning, säger han.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 26 april 2024

    KSAU har nu beslutat att det ska vara tillåtet att elda ris och annat trädgårdsavfall på tomten i Malung-Sälens kommun.

  2. 26 april 2024

    Vi söker en naturligt trygg och engagerad ledare som vill ta yttersta ansvar för såväl strategiska som operativa frågor samt leda vår verksamhet oc...

  3. 22 april 2024

    Kommunfullmäktige har beslutat att arrendera ut Malungs camping som idag drivs av kommunala bolaget Malung-Sälen Turism AB.