Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Fortsatt snöfall ökar risk för stor snösmältning

Hängbron i Malung över Västerdalälven. Foto: Oliver Krysell

De närmaste dagarna väntas fortsatt snöfall som innebär risk för kraftig ökning av vattenflödena.

De närmaste dagarna väntas fortsatt snöfall i norra Dalarna. I fjällområdena visar prognosen på omkring 40 mm. Under veckan är prognosen relativt låga temperaturer så flödena i vattendragen i norra Dalarna är sjunkande. Den nya snön som ser ut att ligga kvar in i maj innebär dock en ökad risk för en häftig snösmältning.

I kombination med regn kan det medföra en snabb och kraftig ökning av vattenflödena i framförallt mindre vattendrag men även i Västerdalälven som saknar större sjöar och dammagasin. I mellersta och södra Dalarna väntas regn närmaste dagarna men i nuläget inte höga vattenflöden.

Vi uppmanar fastighetsägare och andra som har egendom nära vattnet att inte lämna något i områden som är översvämningskänsliga.

Här finns Länsstyrelsens info för vårfloden 2023 samt hydrologisk data som visar Västerdalälvens realtidsflöden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så skyddar du dig mot översvämning Pdf, 7.7 MB. (broschyr till invånare i Malung-Sälen)

Kontakt

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 21 juli 2024

    Antal betalande besökare till danserna på Orrskogen ökade under årets dansvecka med 1038 personer (+3 %) jämfört med 2023.

  2. 18 juli 2024

    Vi behöver en ny vigselförrättare i Malung-Sälen.

  3. 27 juni 2024

    Nu är snabbladdaren vid E45 i Öje, strax norr om Malung på plats.