Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Eldning på tomten blir tillåtet

KSAU har nu beslutat att det ska vara tillåtet att elda ris och annat trädgårdsavfall på tomten i Malung-Sälens kommun.

Bakgrunden till detta är den nya lagstiftningen i avfallsförordningen som började gälla 1 januari 2024.

Den innebär att trädgårdsavfall numera räknas som kommunalt avfall och att t.ex. ris och löv från och med årsskiftet ska sorteras och komposteras eller lämnas till en återvinningscentral.

Malung-Sälens kommun bedömer att de nya bestämmelserna inte påverkar de lokala föreskrifterna, utan det är alltjämt acceptabelt att elda i sin egen trädgård i en omfattning som inte stör andra, i enlighet med det som framgår av ”Föreskrifter om avfallshantering i Malung-Sälens kommun”.

Dispens för offentlig majbrasa

Kommunen kan ge dispens för t.ex. majbrasor vid offentliga tillställningar. Så det finns alltså fortfarande möjlighet att anordna ett offentligt valborgsmässofirande.

Du som vill göra det behöver bara ansöka om dispens från Avfallsförordningen. Detta gör du till Miljökontoret och du använder dig av blanketten nedan:

Blankett: Ansökan dispens eldning ris och annat trädgårdsavfall vid offentlig tillställning (ifyllbar) Pdf, 187.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2024-04-26

Fler nyheter

  1. 23 maj 2024

    Ett enigt KSAU föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om att köpa ridklubbens fastighet.

  2. 22 maj 2024

    Prova på som deltidsbrandman på vår testdag 5 juni kl. 8-15 på brandstationen i Malung.

  3. 22 maj 2024

    ”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla sin nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).