Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

De ger nytt liv till PG Elfström och svensk skinntradition

Helen Matsson, Martin Mann och Ebba Mann.

För två år sen tog Martin och Ebba Mann över PG Elfströms skinnfabrik i Gärdås.

Företaget PG Elfström, som startades redan 1938, inledde ett samarbete med designern Martin Mann för ungefär åtta år sen. Men när företaget gick i konkurs 2020 hade inte Martin längre någon tillverkare.

– För mig fanns inga tvivel. Jag ville inte flytta min produktion utomlands så jag valde då att ta över fabriken i Gärdås, då hela min grundidé bygger på den svenska hantverkstraditionen, berättar Martin som i affären fick med varulagret, maskinerna och en fantastisk mönsterskatt med de klassiska jackmodellerna.

– Det finns en fantastisk kunskap här i Malung och hantverket är verkligen unikt, säger Martin som tidigare varit inköpare, produktutvecklare och försäljningschef i branschen. Produktionen har samma genuina teknik som på 40-talet och varje detalj och söm spelar roll.

Skinnsömmerskan Helen Matsson syr och Martin visar Hans Unander detaljerna på en vinröd skinnjacka.

Martin Mann och frun Ebba bor i Stockholm och har även butik och showroom på exklusiva Stureplan, Östermalm i centrala Stockholm.

Deras varumärke heter Martin Key och tillverkar exklusiva skor i italien och skinnjackor i Gärdås, Malung.

Inflation och lågkonjuntur har inte påverkat affärerna nämnvärt då de främst har en köpstark kundkrets i Stockholm.

Vad har ni för planer för framtiden?

– Det är klart att framtiden kommer med tuffa utmaningar, men jag tror verkligen på det här och det finns ju ett jättestort intresse för svenskt hantverk och den här typen av industri, säger Martin.

– Vi har ju en vision om att kunna anställa fler och det hade varit roligt att kunna ge Helen en kollega här i Malung, men det måste ju verkligen vara bågon som kan hantverket, säger Ebba och paret har planer på att göra större investeringar på byggnaden i Gärdås och att även få till ett showoom där.

Skinnmodet är populärt och Martin Key gjorde nyligen ett samarbete med en av Sveriges främsta designer Lars Wallin. Andra kända personer som burit PG Elfströms skinnplagg är Alexander Skarsgård, Carola, Peter Jöback och Mikael Persbrandt.

– Det är roligt att Martin och Ebba håller kvar skinntraditionen i Malung som en gång i tiden var ett skinnmecka och sysselsatte så många i kommunen, säger kommunalråd Hans Unander (S) efter företagsbesöket.

Sidan uppdaterad: 2023-02-23

Fler nyheter

  1. 29 mars 2023

    Sök sommarjobb som ger dig inblick i arbetslivet och värdefull erfarenhet inför framtiden.

  2. 24 mars 2023

    Norra Europas största vinterdestinationer får grönt ljus för fortsatt samarbetsprojekt med högskola, kommuner och destinationer kring hållbarhet oc...

  3. 23 mars 2023

    Sälen och Idre var först i Sverige med destinationscertifiering 2018 och efter en ny omgång 2021-2022 är vi nu återigen hållbarhetsmärkta.