Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Företagsbesök hos GuMo i Sälen

Kicki Aronsson och Hans Unander (S).

I torsdags besökte kommunalrådet företagsledaren Kicki Aronsson som har stort driv och engagemang för Sälen.

– Syftet med dessa företagsbesök är bl.a. att höra vilka framtidsvisioner, planer och utmaningar de har framför sig samt att företagen får möjlighet att ge signaler och medskick till politiken, säger Hans Unander (S).

GuMo startade redan 1980 av Gunnar Morberg, då uppe på Sälfjällstorget. 1994 köpte Yvonne och Lasse Aronsson verksamheten och 2009 tog dottern Kicki Aronsson över företaget som nu har hunnit fylla 40 år.

Företaget hyr ut privata stugor, men erbjuder också tillsyn, snöskottning, nyckelutlämning och nyckelförvaring samt förmedling av hantverkstjänster.

Nyckelutlämning till gäst på GuMo-kontoret i Östra Långstrand.

– Idag har vi hand om 655 privatägda stugor över hela Sälenfjällen, hyr ut ca 3 500 bäddar och omsätter över 20 miljoner kronor, berättar Kicki.

– Jag tror att kunderna uppskattar vår flexibilitet och att man är tillgänglig dygnet runt under högsäsong.

GuMo har fyra fast anställda samt sysselsätter ett 50-tal timanställda inom städ under högsäsongen.

Har de höga elpriserna påverkat verksamheten?

– Ja, till en viss del. Några stugägare har dragit tillbaka uthyrningen vissa veckor, men jag har alltid stugor att förmedla. Vi har också sammanställt information i stugorna med tips på hur man kan tänka för att spara el, säger Kicki.

Vad är bra med Malung-Sälen?

– Att vara företagare i den här kommunen är helt fantastiskt och vi har ju så mycket gratis tack vare fjällvärldens attraktivitet. Jag upplever att vi har bra sammanhållning bland företagarna, vi hjälper varann och de stora anläggningarna samarbetar i stället för att konkurrera. Jag upplever också att snöröjningen och servicen fungerar fint här.

Vad kan kommunen förbättra eller utveckla?

– Jag var besviken när turistbyrån i Sälens by lades ner, det finns ett behov av en sådan. Infrastrukturen kan bli bättre, det går för få bussar idag och en järnväg till Sälen hade varit toppen.

– Arbeta gärna mer med frågor kring kompetensförsörjning. Det är svårt att rekrytera och hitta personal och det kanske beror på att det är helger jag främst behöver arbetskraft.

Vilket företag i kommunen vill du skicka stafettpinnen vidare till och som vi borde besöka?

– Ylvas våffelstuga på Lindvallen. Hon är en viktig aktör och engagerad företagare som gör väldigt goda våfflor, säger Kicki.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 23 maj 2024

    Ett enigt KSAU föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om att köpa ridklubbens fastighet.

  2. 22 maj 2024

    Prova på som deltidsbrandman på vår testdag 5 juni kl. 8‑15 på brandstationen i Malung.

  3. 22 maj 2024

    ”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla sin nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).