Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

BookTok och litteratur på webben

Sociala medier föder nya unga läsare

Bokhög med hashtag #BookTok

Vad är BookTok?

Litterärt innehåll på TikTok

BookTok är det övergripande namnet för allt litterärt innehåll på TikTok. Under hashtagen #BookTok hittar du alltifrån bokrekommendationer till träffsäkra bokmemes, läslistor, recensioner, färgkoordinerade bokhyllor människor som pratar om sina favoritböcker, böcker som jämförs med andra böcker, författardiskussioner, trender och mycket annat.

Nya läsare växer fram och når varandra

Tack vare #BookToks personliga recensioner växer en ny generation unga läsare fram. #BookTok-recensioner skiljer sig från traditionella bokrecensioner, då det framförallt är läsarens känslomässiga läsupplevelse som står i centrum, i stället för bokens författare eller handling, samtidigt som unga läsare får fungera som recensenter på plattformen, istället för en utbildad yrkeselit.

Bibliotekets BookTok-skyltning

#BookTok på biblioteket

På Malungs bibliotek märker vi upp nyinkomna böcker som det talas mycket om på #BookTok. En del av #BookTok-böckerna har vi på svenska, andra på engelska. De är ofta av en rad olika genrer och placeras därför på olika avdelningar i biblioteket. Fråga personalen om du söker någon särskild titel, så hjälper vi dig vidare.

Att använda #BookTok själv

Du kan själv söka på #BookTok på TikTok om du har ett konto.

Om du inte använder TikTok funkar det också bra att googla begreppet BookTok, så finner du en mängd olika tips och listor med trendande #BookTok-böcker.

Litteratur i andra sociala medier

På Instagram finner du liknande bokinlägg under hashtagen #bookstagram och för den verkligt litteraturintresserade tipsar vi om goodreads.com, en social plattform som uteslutande handlar om litteratur.

Sidan uppdaterad: 2024-01-17