Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Orosanmälan vid misstanke om barn som far illa

Om du känner oro för att ett barn far illa, kontakta socialtjänsten som har möjlighet att ge skydd och stöd.

Om du är orolig för hur ett barn har det så kan du kontakta socialtjänsten för att fråga om råd eller göra en anmälan. Att anmäla sin oro för ett barn är ett sätt att ta ansvar för barnet. Som anmälare behöver du inte vara säker på att barnet far illa, det räcker
att du misstänker det.

Oro för ett barn kan handla både om barnets hemmiljö, exempelvis bristande föräldraförmåga, det egna beteendet, missbruk eller kriminalitet hos en ungdom. När du som privatperson ringer till socialtjänsten och gör en anmälan om att ett barn eller en ungdom misstänks fara illa har du rätt att vara anonym. Socialtjänsten har en skyldighet att upprätta en orosanmälan om det framkommer att ett barn eller ungdom far illa.

Ansök om hjälp

Barn, ungdomar och föräldrar kan själva kontakta socialtjänsten för att fråga om råd eller för att ansöka om olika former av hjälp och stöd.


Anmälningsskyldighet

Alla som arbetar med barn och ungdomar har anmälningsskyldighet enligt 14 kap 1§ Socialtjänstlagen vid oro för att barn riskerar att fara illa. Inför en anmälan är det lätt att bli osäker på om det är rätt sak att göra. Försök tänka att du anmäler för barnets skull. Du kan också diskutera med en chef eller kollega. Om du inte vet om du borde göra en anmälan kan du kontakta socialtjänsten och beskriva situationen. Blankett för orosanmälan finns på kommunens intranät eller via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Anmäl hellre en gång för mycket

Om du är osäker på om du ska göra en anmälan kan du ringa och rådfråga socialtjänsten. Det är bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite. Du gör det för barnets bästa och det kan i vissa fall vara avgörande för att ett barn ska få hjälp. I anmälan beskriver du vilket barn det handlar om, dina iakttagelser och din oro för barnet. Konkret och detaljerad information som beskriver orsaken till oron underlättar för socialtjänsten.

 

Lär dig mer om Socialtjänsten

På hemsidan Koll på Soc Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du svar på dina frågor och får veta mer om hur socialtjänsten fungerar.

Kontakter

Om du vill göra en orosanmälan, kontakta individ och familjeomsorgens reception som kommer att koppla dig vidare till mottagningssekreterare barn och unga.

Individ och familjeomsorgens reception

Vardagar 08.00-16.00 0280-188 17
Skriftlig anmälan sker till Individ- och familjeomsorgen Malung-Sälens Kommun Box 14 782 21 Malung

Fax 0280-18321

Övrig tid - Socialjouren Dalarna

Ring 112 och begär att få bli kopplad till socialjouren Dalarna som finns tillgänglig utanför kontorstid.

Sidan uppdaterad: 2023-02-15