• Kontakt

Polisen varnar för telefonbedragare

2020-01-07

Personer som säger sig ringa från hemtjänsten kontaktar äldre människor och säger att de ska komma hem och vaccinera dem mot covid-19, uppger polisen.

Uppringarna uppgav även att de uppringda får prata med en läkare gällande vaccinationer och allergier efter deras besök.

Flera såna här samtal har anmälts till polisen under onsdagen på 114 14 på flera håll i Dalarna och på torsdagsförmiddagen kom uppgifter att äldre personer i Malung-Sälen också har blivit kontaktade av en person som påstod att de var från hemtjänsten, skulle komma hem till den äldre och ville bland annat ha deras personnummer.

Uppringarna sade också att den uppringda personen får prata med en läkare gällande vaccinationer och allergier efter deras besök.

OBS! De enda telefonsamtalen kommunen gör gällande covidvaccinering är till personer som endast har trygghetslarm och det gäller bara samtycke, ej tidsbokning.

Mer information om detaljer kring hur vaccinationen till hemtjänsttagare kommer gå till återkommer vi till framöver.

Informera gärna dina anhöriga om att det just nu kan ringa bedragare och vilja boka coronavaccination för att få personuppgifter och/eller vill ta sig in i den äldres bostad.

- Om man blir uppringd och får ett sånt här erbjudande så ska man inte gå med på något, utan istället kontakta polisen, säger Olga Korpela vid polisregion Bergslagen.

Sidan uppdaterad 2021-01-07 av