Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Sälen fortsatt godkänd som hållbarhetsmärkt destination

Sälen och Idre var först i Sverige med destinationscertifiering 2018 och efter en ny omgång 2021-2022 är vi nu återigen hållbarhetsmärkta.

Sälenfjällen och Idre/Grövelsjön var 2016–2018 piloter för norska standarden ”Bærekraftig reisemål” (Sustainable destination) som säkrar att destinationen bedriver sitt hållbarhetsarbete på ett systematiskt sätt. Under 2021–2022 har en ny genomgång av samtliga 104 indikatorer som ingår i certifieringen visat på framsteg och nu godkänts.

”Bærekraftig reisemål” (Sustainable destination) är en kvalitetsmärkning för destinationer. I dagsläget finns bara ett fåtal certifieringar av hela destinationer i Sverige, där Idre och Sälen var först i Sverige med destinationscertifiering 2018. I Norge däremot finns idag 34 godkända destinationer och ytterligare 19 destinationer är på gång. Trysil som varit pilot för certifieringen blev omcertifierade för tredje gången i höstas och Femund-Engerdal för andra gången.

– Det här är en del av resultatet att vi har ett bra samarbete med Älvdalens kommun samt med våra norska grannar Trysil och Engerdal. Det här visar ju också att vårt stolta samarbete skapar nya förutsättningar och möjligheter. Att vi nu återigen får märkningen Bärkraftigt Resmål gör ju också att vi blir ännu mer attraktiva som resmål, säger Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun.

Att inneha märkningen Sustainable Destination ger t.ex. destinationen en internationell konkurrensfördel, möjligheter till bättre lönsamhet, bättre samverkan och sammanhållning, bättre bevarande av naturen som används för turistiska aktiviteter, fler enskilda företag som miljöcertifierar sina företag samt ett verktyg hur man kan arbeta för att bli mer hållbar.

Om SITE-projektet

 • Sälen, Idre, Trysil och Engerdal är de fyra kommunerna som samarbetar i olika projekt inom SITE-destinationen (Trysil och Engerdal är grannkommuner på norsk sida).
 • SITE-samarbetet startade 2010 och har delfinansierats av EU genom Interreg samt regionala aktörer både i Dalarna och Innlandet.
 • I SITE 2-projektet var målsättningen att samtliga kommuner i SITE-destinationen certifieras som Bærekraftig Reisemål genom den norska certifieringsmodellen som Innovation Norge förvaltar.
 • I SITE 3 jobbade man vidare, för att bland annat, bli ännu mer hållbara genom olika insatser och att alla fyra destinationerna certifierades igen är ett bevis på det.

SITE Destinations webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2023-03-23

Fler nyheter

 1. 2 juni 2023

  Nu har kommunen skickat in ansökningshandlingarna för tillståndet till saneringen till Mark- och miljödomstolen i Nacka.

 2. 31 maj 2023

  Just nu är ett gäng amerikaner i Malung för att spela in Allt för Sverige och bl.a. följer de med epa-ungdomarna som arbetar i hemtjänsten.

 3. 30 maj 2023

  Länsstyrelsen genomför naturvårdsbränning i Haftahedarna söder om Äppelbo onsdagen den 31 maj.