Logotyp för Malung-Sälens kommun

Kultur och sevärdheter

Kommunens kulturpris på 10 000 kronor delas årligen ut till personer eller grupper som genom frivilliga och ideella insatser eller på annat sätt främjat kommunens kulturella intressen.

KULTURPRISET 2022: Nisbel Sverre Hansson

Motiveringen:

Han har satt färg på otaliga tillställningar i vår kommun som solist, med egen dansorkester och i olika konstellationer med andra musiker, inte minst Malungs Dragspelsklubb. Han har kärleken till musiken i släkten och är en del av en hundraårig kedja av musiker. Dessutom är han känd som Malungs meste stjärngosse då han i många år stod för musiken i luciatågen. Med bravur underhåller han i alla möjliga sammanhang med sång, musik och intressanta berättelser om livet. En stor personlighet, ett unikum och en mycket värdig pristagare av Malung-Sälens kulturpris 2022.

Sverre Hansson uppvaktas av förvaltningschef Linda Örneblad och kultur- och fritidsnämndens ordf. Åsa Hedlöf (S).

Kulturpriset 2021: Jan Larsson, Lima, fiolbyggare och spelman

Motiveringen:

Årets kulturpristagare är en person som med god hantverksskicklighet har gjort sig ett världskänt namn i musikkretsar. Han förvaltar ett arv och en tradition genom att som fiolbyggarmästare bygga utmärkta fioler och cellon i sin verkstad i Lima kyrkby. Hans skicklighet har belönats flera gånger då hans instrument har utsetts bland de hundra bästa i världen. Dessutom förgyller Jan själv många tillställningar i kommunen genom sitt spelande i Transtrands spelmanslag.

Jan Larsson får blommor och check av kultur- och fritidsnämndens ordf. Åsa Hedlöf (S) och förvaltningschef Linda Örneblad.

Pristagare 2020 är Patrik Thuresson och Anne Törnlind, Lima.

Kulturpriset 2020: Anne Törnlind och Patrik Thuresson

Motiveringen:

Anne Törnlind har jobbat på Skålmogården i närmare 40 år. 1989 gick hon en utbildning som kallades ”Musik i vården”. Det blev startskottet till en verksamhet som numera är mycket omtyckt och uppskattad av såväl de boende som deras anhöriga.

Patrik Thuresson får priset för sitt idoga arbete med att finna, röja och märka upp gamla fäbodstigar. Det är många gånger ett detektivarbete att lista ut var de har banat vägen genom skogen och många gånger har han intervjuat äldre för att ta reda på det han inte kunnat utläsa från gamla kartor.

Kvarnstensbrottet i Östra Utsjö är Dalarnas första kulturreservat.
Brottet är 1,7 kilometer långt - en härlig promenad med möjligheter att uppleva natur och kultur.

Välkommen att besöka ett av Sveriges största kvarnstensbrott, upplev platsen, där tusentals karlar slitit och släpat i århundraden. De äldsta fynd man gjort av kvarnstenar, som huggits i Malung, är daterade till cirka år 800 efter Kristus.
Det var då vikingar begav sig ut på handelsfärder i österled. Birka var en viktig handelsplats och man började bryta koppar i Falu gruva.

En påse mjöl tack! Så lät det en gång i våra butiker. Idag lägger vi ner en påse i kundvagnen, betalar, går hem och vispar ihop en sockerkaka eller bakar bullar. Så enkelt. Så självklart. Ingen konst. Vitt fint vetemjöl dessutom. Så har det inte alltid varit.

Att få mjöl till gröt och bröd, hörde till vardagens husmorsysslor och det var ett både tungt och tidskrävande arbete.
Då fanns ingen färdiglagad mat i all världens smaker att sätta i en mikrovågsugn. Då gällde det att överleva på en knapp mathållning. Ofta stod svälten framför dörren, man fick mala ner lavar, mossor och bark för att få mat i magen.

Du kan fortfarande se kvarlämnade kvarnstenar och stenar som spruckit och lämnat kvarngubben, utan både sten och förtjänst. Ett hårt liv! Tänk dig den stickande röken från milorna, hettan från smedens ässja, släggornas och
pickhackornas slag mot den hårda stenen! Tänk dig kalla vinterdagar och frustande hästar med
tungt lastade slädar på väg från brottet!

Fundera på hur det såg ut här när verksamheten var i full gång, på olika ställen i brottet. Den äldsta delen gömt under mossa i trolsk skog som lätt sätter fantasin i rörelse. Var det här man mötte skogsrået eller vätten kanske? Finns här än idag, älg och björn? Kanske har Du tur att få möta dem? Åtminstone kan Du njuta av rara växter.

Kvarnstenarna var livsviktiga - de kallas på sina håll Livets stenar. För generationer av gröt- och brödätande svenskar, var kvarnstenarna absolut nödvändiga.

De var en viktig handelsvara och man har hittat handkvarnar från Malung ända nere i Skåne och i Norge. Än i dag ser vi kvinnor i exempelvis Afrika sitta på huk och dra sin handkvarn i tunga långsamma rörelser, sopa ihop mjölet, som samlas runt stenen för att kunna baka en brödkaka. Precis som våra husmödrar en gång gjorde. Mest var det korn och råg man odlade. Fint vitt mjöl är en sen företeelse.

Jan Larsson får blommor och check av kultur- och fritidsnämndens ordf. Åsa Hedlöf (S) och förvaltningschef Linda Örneblad.

Pristagare 2020 är Patrik Thuresson och Anne Törnlind, Lima.

Kulturpriset 2020: Anne Törnlind och Patrik Thuresson

Motiveringen:

Anne Törnlind har jobbat på Skålmogården i närmare 40 år. 1989 gick hon en utbildning som kallades ”Musik i vården”. Det blev startskottet till en verksamhet som numera är mycket omtyckt och uppskattad av såväl de boende som deras anhöriga.

Patrik Thuresson får priset för sitt idoga arbete med att finna, röja och märka upp gamla fäbodstigar. Det är många gånger ett detektivarbete att lista ut var de har banat vägen genom skogen och många gånger har han intervjuat äldre för att ta reda på det han inte kunnat utläsa från gamla kartor.

Malung-Sälen kommuns konstsamling innehåller cirka 1200 verk. Många kända konstnärer är representerade, Lars Lerin, Svante Rydberg, Kicki Jeschke, Lennart Sand är några.

Flera av konstnärerna kommer från Malung-Sälens kommun bland andra Ingvar Helje, Evert Lissel, Birger Stafås, Erik Larsson, Gustaf Eriksson Tormaz och många fler.

Galleri Grönland

Föreningens syfte är att sprida och stimulera intresset för, och utövandet av konst genom att erbjuda en mötesplats för såväl konstintresserade som verksamma konstnärer. Vi arrangerar flertalet utställningar för enskilda konstnärer samt den populära årliga Julsalongen. Föreningen köper även in konst till sina konstlotterier och stödjer därigenom främst lokala konstnärer och konsthantverkare.

I våra stadgar står det att konsten skall reta, behaga och förundra Föreningen vill vara tillgänglig och rådgivande för de enskilda Konstnärerna. Aktiva konstnärer har alltid funnits med som medlemmar i föreningen genom dess historia och styrelsens medlemmar finns tillgängliga för att ge stöd och råd för olika konstprojekt.

Föreningen vill medverka till att både gamla och nya invånare känner trivsel och ges möjlighet att påverka kulturlivet i vår kommun.

Vår utställningslokal är Galleri Grönland, Postgatan 17 i Malung.

Besök även vår Facebookgrupp Malung-Sälens Konstförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. för att se kommande utställningar.

Kommunens konstsamling

Huvudsyftet med den kommunala konstsamlingen är att utsmycka kommunens egna lokaler och offentliga miljöer.
Kommunens konstsamling ska präglas av mångsidighet och kvalitet.

Betraktaren av kommunens offentliga konst ska ges möjlighet att möta olika konstnärliga temperament, tekniker och uttryck. Såväl det etablerade och traditionella som det nya och oväntade ska förekomma. Konstsamlingen ska ses som en bildningsinstitution som också vänder sig till en ovan konstpublik.

Malung-Sälens kommuns konstsamling är all den offentliga konst som kommunen äger. Det finns två typer av offentlig konst: fast och lös konst. Med fast konst avses konst som monteras fast i byggnader eller ute i offentliga miljöer. Lös konst är flyttbar. Det kan till exempel vara målningar, textila konstverk och mindre skulpturer.

Kultur- och fritidsnämnden har ansvar för konstsamlingen och dess årliga nyförvärv enligt anslag i budget, företrädesvis görs inköp från de av kultur- och fritidsnämnden arrangerade utställningar. Kultur- och fritidsförvaltningens tjänstemän kompletterar nämndens inköp om behov och medel finns, i samråd med kultur- och fritidsnämnden.

Konstsamlingens register är digitalt med foton och uppgifter om verkens namn, konstnär, inköpspris, förvärvsdatum och placering. Kultur- och fritidsförvaltningen ska sköta registrering, förvaltning och gallring av samlingen och ska regelbundet inventera, samt vid behov renovera och rotera konsten i samlingen. Medel till detta ska avsättas i kultur- och fritidsnämndens budget.

Konstgåvor ska bedömas av kultur- och fritidsförvaltningen för att eventuellt kunna ingå i konstsamlingen. Uppsättning av kommunal konst i det offentliga rummet ska godkännas av kultur- och fritidsnämnden. Konst ur konstsamlingen ska placeras ut i kommunägda lokaler, såsom äldreboenden och skolor. Konsten bör också pedagogiskt presenteras för olika målgrupper.

Personal anställd på Malung-Sälens kommun ska beredas möjlighet att ur kommunens konstsamling låna verk att hänga i sina mötes- och arbetsrum.

Respektive förvaltningschef har ansvar för att konstkontaktpersoner finns på de arbetsplatser där konst utplaceras, för att en bra och aktuell kommunikation mellan arbetsplatsen och kultur- och fritidsförvaltningen rörande verken ska finnas.

Kontakt

Lucas Stark, kultursekreterareTel: 0280-182 52 (mobil anknytning)lucas.stark@malung-salen.se

I en bygd är det viktigt att värna om det lokala kulturarvet.
Malung-Sälens kommun har fem hembygdsgårdar att besöka.

Finnmarkens och spelmannnen Lejsme Pers historia möter man i Lejsme Pers stuga. Övriga hembygdsgårdar, Malungs hembygdsgård, Västagården i Lima, Olnispagården i Transtrand samt Rörbäcksnäs hembygdsgård, som alla berättar om framför allt bondesamhällets historia.

Se respektive hembygdsgårds sida - där hittar du namnen på de ansvariga, som kan svara på frågor om öppettider och program.

Olnispagården i Sälen. Foto: Göran Wallin

Jannesgården

Byggdes på 1870-talet av Jannes Per Jansson som levde mellan år 1848 och år 1926. Här fanns fram till år 1918
Malungs Gästgivargård, som var vida känd.

Kung Oscar II besökte Malung i samband med invigningen av järnvägen år 1892. Kungen förklarade sig mycket nöjd med gästgiveriets rikliga bord, naturligtvis gav det verksamheten gott anseende och bidrog till att många resande sökte sig dit.

Efter Jannes Pers bortgång, övertogs gården av hans son Ernfrid Arhusiander som levde mellan år 1890 och år 1956.
Han bodde här tillsammans med några av sina syskon. På andra våningen, hade han sin advokatbyrå inrymd.
Innan Malung-Sälens kommun förvärvade gården, användes den som fritidsbostad för släkten Arhusiander. Idag utgör Jannesgården ett viktigt kulturarv från en svunnen epok i bygdens historia.

2021 öppnade ett café i Jannesgården med egentillverkad gelatoglass, hembakat fikabröd, surdegsbröd m.m.

30 Mars 2023