Livsmedelslokalen ska vara utformad och anpassad till den hantering du har. Den ska hållas ren och vara i gott skick.
Det är du som livsmedelsföretagare som ska bedöma om lokalen är lämplig för din tänkta livsmedelshantering. Lokalens utformning och inredning ska göra det möjligt att sköta all hantering som sker i verksamheten på ett hygieniskt och säkert sätt.
Här är några saker att tänka på:
För att det ska vara lätt att arbeta och för att förhindra att livsmedel förorenas är det viktigt att ha ett bra flöde genom hela lokalen och i varje enskilt utrymme. Tänk till exempel på att smutsig disk och avfall inte transporteras genom beredningsutrymmen där oförpackade livsmedel hanteras. Omklädningsrummet bör vara placerat så att det går att byta om till arbetskläder innan man kommer in i köket.
Meddela Miljökontoret när en verksamhet förändras eller renoveras. Om renoveringen av livsmedelslokalen är stor och involverar bland annat ändring av ventilationen, och/eller bärande väggar ska Stadsbyggnadskontoret kontaktas för ev. ansökan om bygglov/annan anmälan.
Kom ihåg att vid nybyggnation och installation av bland annat ventilation, ska en brandskyddskontroll och besiktning göras. Kontakta auktoriserad sotare för kontroll.
Känner du dig osäker på vad som gäller för din livsmedelslokal kan du ta hjälp av en konsult eller från din branschorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.