Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Scandinavian Mountains Airport

För att möta det ökade behovet av transporter till turistanläggningarna i Sälenfjällsområdet och Trysilområdet öppnar Scandinavian Mountains Airport den 22 december 2019. Den blir först i världen med fjärrstyrt flygledartorn. Scandinavian Mountains Airport har initierats och ägs av det lokala näringslivet.

SAS öppnar tre internationella flyglinjer

I augusti blev det officiellt att flygbolaget SAS kommer trafikera den nya flygplatsen i Sälen med tre internationella linjer med totalt fem avgångar i veckan.

Det handlar om flygningar från London i England och två olika flyglinjer från Danmark, en från Köpenhamn och en från Ålborg.

Den nya charterflygplatsen i Sälenfjällen öppnar i slutet av december och det här är de första bekräftade internationella flyglinjerna dit.

”Det är otroligt glädjande att kunna presentera de första internationella flyglinjerna till vår nya flygplats”, säger Gunnar Lenman, vd på Scandinavian Mountains Airport i ett pressmeddelande.

Det är sen tidigare klart att flygbolaget BRA i vinter öppnar fem inrikeslinjer till den nya flygplatsen i Sälen.

Bakgrund: statligt investeringsstöd

Regeringen beslutade den 3 april 2014 att bidra med 250 miljoner kronor i investeringsstöd till den planerade flygplatsen Sälen-Trysil, som planeras i närheten av Rörbäcksnäs. Regeringen vill ju utveckla friluftsområden för att skapa jobb, sa näringsminister Annie Lööf (C) i en radiointervju.

– Sälen, Trysil och Idre är ju norra Europas största friluftsområde, och regeringen vill ju utveckla det för att kunna skapa jobb i en region som kan utvecklas genom besöksnäringen, sa Annie Lööf, och fortsatte:

– Vi ser ju att kommunikationerna är bristfällliga, och för att kunna attrahera europeiska besökare till området så är flyget nödvändigt.

– Beskedet från regeringen är mycket glädjande. Argumenten om möjlig gränsregional utveckling i destinationerna Sälen, Idre, Trysil och Engerdal har bedömts som så starka att vi nu får en ordentlig satsning från den nationella nivån, sa Kurt Podgorski, dåvarande kommunalråd i Malung-Sälens kommun, i en kommentar till det positiva beskedet från regeringen.

Kurt Podgorski berättade att beskedet får stor betydelse för investeringsviljan hos de privata aktörer som har visat ett starkt intresse för detta projekt. Utöver näringslivsinsatser kommer insatser även att behövas från kommunkoncernen; elförsörjning, vatten och avlopp, planläggning med mera.

– Som kommunalråd i Malung-Sälens kommun, en inlandskommun som ofta räknas som perifer, kan jag inte annat än glädjas åt beskedet. En storsatsning i Lima socken tillhör inte vardagen. Jag tycker att detta känns mycket spännande och ser med förväntan på framtiden, sa Kurt Podgorski.

Sidan uppdaterad 2019-09-02 av