• Kontakt

Otrygghet i hemmet

Behöver du stöd eller råd?

Är du orolig på grund av corona? Du är inte ensam.
Här har vi samlat länkar och telefonnummer dit du kan vända dig för stöd och rådgivning.

Nu när mötesplatser stänger och fler stannar hemma är det extra viktigt att vara uppmärksam på om någon i din omgivning är utsatt för hot, våld i en nära relation eller hedersrelaterat våld.

Särskilt viktigt är det att vara uppmärksam på om barn och vuxna visar tecken på att fara illa, är oroliga över att tvingas hålla sig hemma eller visar tecken på att ha utsatts för våld.

Hjälp till barn och unga som far illa

Misstänker du att en person under 18 år inte har det bra hemma eller far illa på annat sätt? Då ska du anmäla det till socialtjänsten. Mer info här.

För dig som barn

Är du rädd för att vara hemma från skolan? Bråkar dina föräldrar mycket med dig eller med varandra? Vill din kille eller tjej hålla koll på var du är hela tiden?

Ibland är det svårt att veta varför man mår dåligt, vad man behöver hjälp med och vart man ska vända sig. Men det är viktigt att du som behöver hjälp får det i rätt tid. Mer info här.

Läs mer om BRIS här nedan.

Våld och hot – hit kan du vända dig

Ändrade rutiner i vardagen, oro och stress kan vara en utlösande faktor för våld och hot.

Blir du utsatt för våld och övergrepp eller misstänker du att någon far illa? Kontakta då socialtjänsten under dagtid. På kvällar efter 16.00 och helger ringer du 112 och begär socialjouren.

Du som är utsatt för våld eller utövar våld kan bland annat få hjälp i form av rådgivning, behandling och tillfälligt boende.

Osäkerhet och stress kan öka missbruk

Känner du dig orolig och frustrerad över din livssituation? Dricker du eller någon i din närhet för mycket alkohol, använder droger eller spelar för mycket om pengar?

Det finns hjälp att få både för dig som känner oro för eget missbruk och för dig som är anhörig. På sidan Missbruk och beroende kan du läsa mer om vilket stöd som går att få.

Var uppmärksam på nätövergrepp

När barn och unga är mer på nätet, ökar också nätövergreppen. Det kan ske genom kontakter med okända, men också i ungas parrelationer. Det är viktigt att du som förälder pratar med ditt barn om vad som är okej och inte.

Tjej- och kvinnojouren

I tider av oro, press och stress ökar våldet i samhället. Tjej- och kvinnojouren finns tillgänglig på chatt, mejl och telefon.

https://unizon.se/aktuellt/har-finns-stod Länk till annan webbplats.

BRIS
Du kan ringa Länk till annan webbplats., chatta Länk till annan webbplats. eller mejla Länk till annan webbplats. med en kurator på Bris för att få prata om din oro med en vuxen: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/om-corona/corona-viruset/ Länk till annan webbplats.

Röda Korsets stödtelefon under Coronakrisen

0771-900 800

Öppettider: mån-fre kl.12.00-16.00 (alla samtal är anonyma)

Folkhälsomyndigheten - om du känner oro för coronaviruset

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-kanner-oro-for-coronaviruset/ Länk till annan webbplats.

Vårdguiden - att hamna i kris

https://www.1177.se/liv--halsa/psykisk-halsa/att-hamna-i-kris/ Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad 2021-02-16 av