Bostadsanpassningsbidraget är ett kommunalt bidrag för dig som har en funktionsnedsättning. Med bidraget kan du göra anpassningar i ditt boende som är nödvändiga för att bostaden ska kunna fungera i ditt dagliga liv. Till exempel att ta bort trösklar, byta bort badkaret mot en dusch eller ordna en ramp vid entrén.
Bidraget ges för åtgärder till anpassning av bostadens fasta funktioner och i anslutning till den bostad som ska anpassas. Fasta funktioner är sånt man normalt inte tar med sig vid en eventuell flytt.
Exempel på bidragsberättigade problemområden:
Exempel på bidragsberättigade åtgärder:
Åtgärderna får inte utgöra normalt bostadsunderhåll.
Vem kan söka bidrag till bostadsanpassning?
1. Kommunens handläggare
Ansökningsblankett finns att ladda ned här och kan fås av kommunens handläggare, som även kan hjälpa till att fylla i blanketten. Handläggaren väger sökta åtgärder mot intygade problem.
2. Den sökande
Med egna ord ska den sökande beskriva de nödvändiga åtgärder bidrag sökes för med hänsyn till handikappet och bifoga en kostnadsberäkning.
3. Fastighetsägaren
Om du bor i hyresrätt måste du ha fastighetsägarens godkännande för ombyggnaden. Ofta gäller det även bostadsrätt.
4. Intygsskrivaren
Arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig, med skyldighet att föra journal, ska på sitt tjänsteansvar intyga de problem som är nödvändiga att lösa. Intyg bifogas normalt ansökan eller om så behövs kan det infordras av handläggaren.
5. Kommunen
Det är kommunen som vid ansökan prövar och beslutar om du har rätt till bidrag och vilken åtgärd som behöver vidtas.