Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill.
Kommunens strategi mot våld i nära relationer Pdf, 504.9 kB.
Socialtjänsten erbjuder stöd i form av samtal, rådgivning och praktisk hjälp i för att hjälpa dig att förändra situationen. Vi kan också hjälpa dig med att vid behov få ett skyddat boende.
Socialtjänsten kan hjälpa dig med:
Om du behöver hjälp eller stöd är du välkommen att kontakta individ och familjeomsorgens reception och be att få prata med mottagningssekreterare vuxen.
Individ och familjeomsorgens reception
Tel. 0280-188 17, (socialkontorets växel)
Besöksadress:
Thorolfsvägen 1 G, Malung
I Mora, Orsa, Malung-Sälen och Älvdalens kommuner kan vi erbjuda en öppen insats till personer utsatta för våld i nära relation, till personer som utövar våld samt till barn som bevittnat våld mellan närstående genom Familjefrid. All kontakt med Familjefrid är kostnadsfri och vi för inga journaler.
Oavsett om du är utsatt för våld eller utövar det själv når du oss på samma telefonnummer: 0250-271 00.
Om du kommer till en telefonsvarare, tala in ett meddelande så ringer vi upp så fort vi kan.
Det går även att skicka ett e-postmeddelande till familjefrid@mora.se.
Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (020-50 50 50) är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot och våld. Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa.
Barnahus i Dalarna Länk till annan webbplats. är en samverkan mellan flera myndigheter, där målet är att erbjuda barn, som varit utsatta för våldsbrott i nära relationer och sexualbrott oavsett relation, ett omhändertagande som är anpassat utifrån barnets behov. Barnahus kan också lämna rådgivning kring dessa frågor.
Länk till Akut hjälp för kontakt med Kvinnojouren eller Polisen.
Brottsoffermyndigheten
Om du har utsatts för ett brott står du troligen inför en ovan situation som kan göra dig orolig och osäker. När du polisanmäler ett brott inleds en kedja av händelser där flera myndigheter är inblandade. På brottsofferguiden.se Länk till annan webbplats., framtagen av Brottsoffermyndigheten, kan du som utsatts för brott få en överblick över vad som händer vid ett brott. Webbplatsen ger dig information som är anpassad efter: vilket brott du utsatts för, hur gammal du är och var i processen du är, till exempel om du har gjort en polisanmälan eller väntar på en rättegång.
Läs mer:
Utsatt för brott Länk till annan webbplats.
Brottsofferguiden Länk till annan webbplats.
Brottsskadeersättning Länk till annan webbplats.
Brottsoffermyndigheten Länk till annan webbplats.
Brottsofferjouren (BOJ)
Brottsofferjouren är en fristående, ideell organisation som ger stöd till brottsoffer, vittnen och anhöriga. Du kan vara anonym, stödet är kostnadsfritt och du behöver inte ha polisanmält händelsen.
BOJ erbjuder:
Det spelar ingen roll vem du är, vilket brott du har utsatts för eller var i landet du bor - BOJ ger stöd till alla brottsoffer, vittnen och anhöriga.
Brottsofferjouren har omkring 60 lokala jourer med över 1000 volontärer som ger stöd i Sveriges alla kommuner.
Läs mer: