• Kontakt

Nya förbudet: max åtta personer får samlas

2020-11-16

Spridningen av covid-19 ökar snabbt i Sverige. Nu skärper regeringen reglerna. Stefan Löfven: Ha inte middag hemma - ställ in!

Statsminister Stefan Löfven (S) riktar sig till alla svenskar och säger att ansvaret nu ligger på var och en att ta rätt beslut.

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten.

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vilka omfattas inte?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt. Till den här kategorin hör till exempel gym, simhallar, bibliotek, restauranger, skolor, allmänna färdmedel, torg, köpcenter och liknande.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har däremot gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis röra sig i butiker, gå på gym och träffa andra än de personer man bor med. Regionerna kan här ha lite olika lokala råd beroende på hur smittspridningen ser ut just där.

– Regeringen kommer att fortsätta fatta de beslut som är nödvändiga för att bromsa smittan, rädda liv, hälsa och jobb, säger statsministern och fortsätter:

– Det är en prövningens tid. Det är dina och mina val varenda dag, varenda timme, varenda ögonblick, som nu kommer avgöra hur vi klarar det här. Så gör rätt val, för dig själv, för samhället och för Sverige.

Folkhälsomyndigheten beslutar att följande allmänna råd ska tillämpas i Dalarnas län till och med 10 december 2020:

  • Var och en bör avstå från att göra onödiga resor såväl inom som utom regionen eller regiondelen
  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte barn och unga födda 2005 eller senare
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.
Sidan uppdaterad 2020-11-16 av