• Kontakt

Malung-Sälen prisas för bäst tillväxt i Dalarna

Det går bra för näringslivet i Malung-Sälen och kommunen utmärker sig för att ha den bästa tillväxten i hela Dalarna 2019.

Priset Bästa Tillväxt delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna varje år sedan 2007 och premierar en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. På andra och tredje plats kommer Borlänge respektive Mora.

– Den här utmärkelsen bygger på verkliga fakta till skillnad från andra undersökningar som ofta utgår från personliga åsikter. Att Malung-Sälen toppar i Dalarnas län är extra roligt eftersom det är en kommun med många företag inom besöksnäringen. På bara några år har kommunen dessutom gått från en blygsam fjortonde plats till första i Bästa Tillväxt, vilket är imponerande, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

– Naturligtvis är det här en fjäder i hatten för oss som kommun. Men framför allt är det ett pris som alla företagare i kommunen ska ta åt sig äran av. Det är ju deras arbete och framtidstro som gjort att vi är där vi är i dag, säger Hans Unander (S), kommunstyrelsens ordförande. Och visst råder det stor optimism, för man hoppas att besöksnäringen ska växa ytterligare, inte minst under vår och sommar.

– Vår fjällvärld är fantastisk året runt och en utmaning för oss är att få de som kommer hit för att åka skidor på vintern också ska vilja komma hit för att fotvandra och uppleva fjällen på sommaren och under hösten.

– Vi ser en stor potential för människor som vill komma hit och vandra i orörd natur eller paddla i våra sjöar och vattendrag. En annan aktivitet som vi tror mycket på är mountainbike som vi sett blir allt mer populärt. När andra mindre kommuner är helt eller delvis beroende av ett eller ett par större industriföretag är det besöksnäringen som är den dominerande verksamheten i Malung-Sälen.

Kända skidorter som Sälen, Stöten och Kläppen lockar varje år 100 000-tals människor att tillbringa en eller ett par vinterveckor i utförsbackarna eller i längdskidspåren.

– Till vardags, om man kan säga så, är vi drygt 10 000 bofasta i kommunen. Men under säsong är vi lika många som i en större svensk stad, exempelvis Västerås. Det ställer naturligtvis stora krav på mycket, både när det gäller service och infrastruktur, säger Hans Unander.

– Dessutom innebär det många arbetstillfällen, både för ortsbefolkningen och för andra som kommer till Malung-Sälen för att arbeta under säsong. Parallellt med att förlänga besökssäsongen och göra Malung-Sälen till en året runt destination arbetar näringslivet och kommunen också för att få fler besökare från andra länder.

– I dag kommer många danska turister hit, men vi vill också gärna se fler turister från andra delar av Europa, förklarar Hans Unander.

Med flyglinjer både inom Sverige och till utlandet blir det både lättare och bekvämare för många att få uppleva den fantastiska natur som finns här, oavsett årstid.

– En utvecklad infrastruktur är viktig för kommunen och det nya flyget gör det också möjligt för våra företag att bygga ut sina nätverk, möta nya kunder och marknader. Dessutom bidrar en bra infrastruktur till att fler ska vilja satsa och etablera sig i kommunen, avslutar Hans Unander.

På andra och tredje plats i Bästa Tillväxt 2019 i Dalarnas län kommer Borlänge respektive Mora.

Sidan uppdaterad 2019-12-18 av