Tel: 0280-181 00

Malung-Sälens kommun - Box 14 - 782 21 Malung - Besöksadress: Lisagatan 34

  • Kontakt

Krävs ökad polisnärvaro i kommunen

I helgen dröjde det två och en halv timme innan polisen kunde gripa en misstänkt rattfyllerist i Malung.

- Polisledningen måste nu en gång för alla se till att det finns en rimlig polisnärvaro i vår kommun. Allt annat är oacceptabelt, säger kommunalrådet Hans Unander.

Närmaste polispatrull i Idre

Under söndagseftermiddagen kolliderade en personbil och en motorcykel i Malung. MC-föraren fördes till Mora lasarett. Enligt polisen är föraren av personbilen misstänkt för rattfylleri och trafikbrott.

I samband med olyckan rapporterade SVT Dalarna att misstankarna om rattfylleri ska utredas av polisen, men att det kunde dröja eftersom närmaste lediga patrull då befann sig i Idre, 2,5 timmar bort.

I somras härjade många anlagda bränder i Dalarna. I trakten kring Malung brann fem husvagnar och en bil upp samt en skyttepaviljong och en dansbana. Polisen i Malung fick ta emot ett 20-tal ärenden där det inte kunnat fastställas någon naturlig brandorsak. De polisresurser som tillsattes för att hantera detta var ringa. Om det i stället hade bildats en utredningsgrupp bestående av flera poliser hade troligtvis många medborgare besparats både obehag och ekonomisk skada.

Inför sommaren kritiserade Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande, i en skrivelse Polismyndigheten för en dålig grundbemanning.

”Under en längre tid har vi konstaterat att öppenhållandetiderna på samtliga stationer i kommunen kraftigt försämrats. Dagens situation är ohållbar och oacceptabel. Polismyndighetens förslag att då ytterligare begränsa servicen i Västerdalarna och i stället satsa på Mora är obegripligt”, skrev Unander i skrivelsen som bland annat ställdes till regionpolischefen Dan Persson.

Hans Unander är upprörd över dagens situation och polisens obefintliga närvaro i kommunen:

- Polisens mål är att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. De nedskärningar av personal som gjorts i Malung-Sälens kommun bidrar knappast till att polisen lyckas med sitt uppdrag.

- Jag blir upprörd över helgens händelse där det dröjer två och en halv timme innan polisen kan gripa en misstänkt rattfyllerist i Malung. Polisledningen måste nu en gång för alla se till att det finns en rimlig polisnärvaro i vår kommun. Allt annat är oacceptabelt, säger Hans Unander.

Sidan uppdaterad 2018-10-11 av