• Kontakt

Internationella matsvinnsdagen 29/9

2021-09-27

Internationella matsvinnsdagen 29/9 är instiftad av FN och infaller varje år. Den uppmärksammas även i Sverige. I år går Livsmedelsverket ut med särskild info om förvaring av frukt och grönsaker för att minska svinnet.

I Sverige slängs i snitt 45 kg mat per person och år. Det motsvarar 442.000 ton växthusgaser - lika mycket som utsläppet från 360.000 bilar. Det är inte hållbart.

I Dalarna finns en gemensam avfallsplan, projektet Dalarna minskar avfallet, där alla dalakommuner deltar under samarbetsorganisationen Dala Avfall. Nu tas informationsmaterial fram för att berätta hur viktigt det är att inte kasta bort mat.

Ett av delprojekten är minska matsvinnet i Dalarnas skolkök. Det har pågått sedan 2018 och målet är att minska matsvinnet i skolan med 25 % till år 2022. Projektet är framgångsrikt för hittills har matsvinnet i skolköken minskat med 20 %. Inom Malung-Sälens kommun vägs matsvinnet varje dag och dokumenteras.

FN:s mål är att halvera det globala matsvinnet till år 2030 och matsvinnsdagen är ett sätt att få både konsumenter och livsmedelsbranschen medvetna om att alla kan bidra.

I år, 2021, är det internationella året för frukt och grönt. Det är också vanligt att grönsaker och frukter blir matsvinn. Därför har Livsmedelsverket tagit fram information i samband med matsvinndagen om hur du kan förvara frukter och grönsaker på bästa sätt så de håller längre och inte riskerar att hamna i avfallspåsen.

Läs mer hos Livsmedelsverket här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2021-09-27 av