• Kontakt

Inreseförbud införs - måste uppvisa negativt covidtest

2021-02-03

Det blir ett testkrav på utländska medborgare som vill resa in till Sverige, meddelade statsminister Stefan Löfven på onsdagen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg (S) och rikspolischef Anders Thornberg.

Regeringen har beslutat att fr.o .m. lördag 6 februari måste inresande visa ett negativt coronatest. Testet får inte vara äldre än 48 timmar gammalt.

– Det är otroligt viktigt att vi agerar nu eftersom vi har ett osäkert läge i vår omvärld. Folkhälsomyndigheten menar att det är svårt att avgöra vilka som har ett omfattande utbrott av virusvarianterna, säger Mikael Damberg och fortsätter:

– Därför har regeringen kommit fram till att införa detta snabbt. Nu breddar iv det här och inför ett negativt covid-19 test för alla inresande till Sverige.

– Vi kommer behöva förflytta resurser till den finska gränsen, säger Anders Thornberg.

Sedan tidigare har gränsen mot Norge och Danmark bevakats.

Vad räknas som trängande undantag?

– Det kan handla om trängande familjeskäl, att man måste besöka en begravning , eller något som har strulat till sig kan man göra en sådan bedömning i trängande skäl. Men det finns andra undantag, ambulans transporter som kan behöva ske av humanitära skäl, svarar Mikael Damberg.

Förordningen kommer att gälla fram till 31 mars.

Sidan uppdaterad 2021-02-03 av