• Kontakt

Förvaltningsrätten ger Malung-Sälens kommun rätt

Fullmäktigemöte Orrskogen

2020-09-15

 

Efter att kommunfullmäktige i juni beslutade att det nya datumet för folkomröstningen gällande vindkraftpark Ripfjället skulle bli den 27 september, överklagades hela folkomröstningen till Förvaltningsrätten av några kommuninvånare. De menade att följande punkter var bristfälliga:

  1. Folkomröstningen den 27 september ska genomföras valtekniskt och formellt helt i enlighet med fattade beslut i valnämnd och kommunfullmäktige, enligt folkomröstningens föreskrifter och enligt Lag (1994:692) om kommunala folkomröstningar.

  2. Folkomröstningen den 27 september ska genomföras med största möjliga hänsyn taget till pandemin 2020. Valnämnden har största respekt för den oro som den enskilde kan känna för att röra sig bland folk och ett flertal anpassningar har gjorts, för att minimera risk för smittspridning. Detaljer finns att ta del av på malung-salen.se.

Men Förvaltningsrätten underkänner och avslår överklagan på samtliga punkter enligt dom 2020-09-11. Med stöd Förvaltningsrätten, tolkar vi domen som att Malung-Sälens kommuns planer på att genomföra folkomröstningen är genomtänkta, lagliga och riktiga.

Malung-Sälens kommuns förberedelser för folkomröstningen fortskrider helt enligt plan. Röstkort har skickats ut till alla röstberättigade och budröstningskit finns nu tillgängliga att hämta ut.

Ronny Larsson (S) ordf. valnämnden
Mats Gustafsson, valsamordnare

Sidan uppdaterad 2020-09-15 av