• Kontakt

Felaktiga uppgifter om kommunen i SVT

Malung-Sälens kommun var vid flera tillfällen under måndagen i kontakt med SVT och påtalade allvarliga felaktiga uppgifter i ett inslag om boenden för barn med funktionshinder.

SVT gör fel även en andra gång

Sveriges Television (SVT) gick under måndagen ut med något de kallar ett avslöjande och skriver ”i flera kommuner i Sverige byggs nu boenden för barn med funktionshinder. Det eftersom barnen har förlorat rätten till assistans och deras föräldrar inte orkar med den dygnet-runt-hjälp som ofta krävs.”

En av åtta kommuner som man pekade ut för att bygga speciella boenden för barn var Malung-Sälens kommun.

Detta är felaktigt!

Enligt socialnämndens ordförande byggs det ”inga LSS boenden för barn för att reglerna kring personlig assistans stramats åt! Det avvecklade vi för cirka 20 år sedan. Vår verksamhet har inte förändrats. Vi har ett korttidsboende för avlastning åt föräldrar, vilket vi haft i många år."

Under måndagen var Malung-Sälens kommun vid flera tillfällen i kontakt med SVT och påtalade de felaktiga uppgifterna. Efter många om och men valde SVT då att ändra texten på sin hemsida till följande:

”I Malung-Sälen handlar det om två extra platser i ett gruppboende för ungdomar, säger socialchefen Anna-Karin Olsson i Malung.”

Inte heller detta är korrekt! Vad socialchefen tydlig påpekade var att det handlar om korttidsboende för vuxna, vilket är något helt annat än det reportaget handlade om. Trots detta sprider SVT felaktig information vilket naturligtvis förtar trovärdigheten med hela reportaget. Även Sveriges Radio har valt att sprida de felaktiga uppgifterna vidare, vilket är beklagligt.

Sidan uppdaterad 2018-08-28 av