Logotyp för Malung-Sälens kommun

Vi har en av Sveriges mest tillgängliga webbplatser

2022 Inkluderingsbarometer, vinnare Malung-Sälen. Diplom.

Malung-salen.se får topplacering och är en av de bästa av 1785 testade webbplatser i årets Inkluderingsbarometer som mäter hur väl en webbplats uppfyller lagen om tillgänglighet.

Inkluderingsbarometern genomförs av tillgänglighetsföretaget Funka och den innefattar kommuner, myndigheter, samt andra aktörer som berörs av lagstiftningen om tillgänglighet. 

Malung-salen.se får topplacering och är alltså en av de bästa av 1785 testade webbplatser.

– Ett av de viktigaste målen, när vi byggde och lanserade kommunens nya webbplats i våras, var självklart att tillgänglighetsanpassa hemsidan så alla kan ta del av innehållet, oavsett sin förmåga, säger kommunikationschef Frida Liljequist.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service trädde i kraft september 2020 men nu, två år senare, är det bara knappt sju procent av Sveriges webbplatser som uppfyller lagkraven, visar Funkas inkluderingsbarometer 2022.

Drygt 20 procent av befolkningen har någon form av funktionsnedsättning, permanent eller tillfällig. Andra faktorer som påverkar tillgången till information kan vara ett annat modersmål eller ovana vid teknik.

Webbplatserna är automatiskt testade utifrån 10 utvalda lagkrav, som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar. Inkluderingsbarometern väger samman typ av fel med antalet gånger de återfinns på webbplatsens startsida.

Hela Inkluderingsbarometern finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

18 April 2024