Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Malung-Sälens kommun deltar i Krisberedskapsveckan 2022

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell aktivitet som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat.

Människors kännedom om lokala risker behöver också öka. Om viktig kommunal verksamhet drabbas av störningar så behöver var och en vara förberedd för att kunna bidra aktivt. Vi har dragit många lärdomar av pandemin om hur vi alla kan hjälpas åt och det är viktigt att varje hushåll som kan, engagerar sig mer lokalt.

Vi vet att förberedda och engagerade invånare stärker både kommunens och vårt lands beredskap. Därför ser vi fram mot att delta i Krisberedskapsveckan.

Följande aktiviteter kommer att äga rum under veckan:

 • Lördag 24/9 kl. 10:00-13:00, Malungs bibliotek
  FRG (Frivilliga resursgruppen) som informerar om krisberedskap och krislådan
 • Tisdag 27/9 kl. 14:00-17:00, Sälens bibliotek
  FRG (Frivilliga resursgruppen) som informerar om krisberedskap och krislådan
 • Onsdag 28/9
  En beredskapsmåltid serveras på alla kommunens skolor, tillagad på råvaror som är lämpliga att ha på lager hemma. Skolorna pratar även under veckan med eleverna om syftet med krisberedskapsveckan och vad den innebär.
 • Quiz
  Ett quiz med beredskapsfrågor kommer från måndag 26/9 att finnas på vår hemsida samt på biblioteken under de tider som FRG är på plats. Var med och tävla om krislådan!

MSB driver Krisberedskapsveckan sedan 2017

Förbered dig för kris

Alla som kan bör ha en hemberedskap för att klara sig i en vecka. Hur förberedd du själv är påverkar hur samhället kan klara en kris. Ju fler som kan klara sig själva en tid, desto bättre kan myndigheter och organisationer fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva, exempelvis äldre eller sjuka personer.

Nedan tipsar MSB om hur du kan bidra och ta ditt ansvar för krisberedskap:

Kontakt

Carlos Forsed, Insatsledare räddningstjänsten Malung-Sälens kommun
Telefon: 0280-182 67
E-post: carlos.forsed@malung-salen.se

Sidan uppdaterad: 2022-09-22

Fler nyheter

 1. 20 maj 2024

  Förberedelserna inför EU-valet pågår för fullt och 22/5 öppnar förtidsröstningen vid våra bibliotek i Malung och Sälen.

 2. 16 maj 2024

  Självkörande bussar finns redan i trafik, något som företagare från Malung-Sälen, kommunalråd, kommunchef och projektgrupp i SITE teståkte i Stavan...

 3. 14 maj 2024

  Kommunen deltog förra veckan med många ledare och skyddsombud i vårt försäkringsbolag AFA:s regionala dag med andra kommuner, kommunala bolag och r...