Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Brandman på jobbet-dagen

RRB uppmärksammar deltidsbrandmän och deras huvudarbetsgivare

Den första tisdagen i september hyllar räddningstjänsten sina vardagshjältar genom att uppmärksamma och synliggöra alla deltidsanställda brandmän och deras huvusarbetsgivare med "Brandman på jobbet-dagen".

Paulina och Rikard jobbar på räddningstjänsten Malung-Sälen

Succén genomförs för fjärde året i rad och räddningstjänsten Malung-Sälen har pratat med deltidsbrandmännen Paulina Ekvall och Rikard Melin.

Paulina Ekvall

Hur länge har du varit anställd som deltidsbrandman?
Sedan 2014

Vad har du för heltidsyrke och vem är din arbetsgivare?
Business Controller Lodge, Hotell på SkiStar AB

Vad är det bästa med att arbeta som deltidsbrandman?
Mina Kollegor på räddningstjänsten och gemenskapen samt att vi åker på alla typer av larm t.ex. bränder, trafikolyckor och sjukvårdslarm vilket gör att man hela tiden lär sig nya saker och får möjlighet att hjälpa andra.

Vilka kunskaper från ditt arbete som deltidsbrandman ser du att du har nytta av i ditt ordinarie arbete?
Den kanske viktigaste kunskapen vi får med oss är att vi får utbildning i hjärt- och lungräddning, HLR

Har det varit några svårigheter att kombinera ditt ordinarie arbete med att arbeta som deltidsbrandman?
Nej absolut inte. Jag har en toppenarbetsgivare som ser positivt på at jag är deltidsbrandman samt att mina arbetsuppgifter tillåter mig att lämna kontoret vid larm.

Skulle du rekommendera flera att utbilda sig till deltidsbrandman?
Ja! Det är det bästa jag gjort!

Rikard Melin

Hur länge har du arbetat som deltidsbrandman?
5 år

Vad har du för heltidsyrke och vem är din arbetsgivare?
Robottekniker, Autoform

Vad är det bästa med att arbeta som deltidsbrandman?
Man ges möjlighet att göra en samhällsinsats. Man får också möjlighet att träffa och lära känna nya människor samt att man kommer väldigt nära sina arbetskamrater i och med de situationer man ställs inför i arbetet som deltidare.

Vilka kunskaper från ditt arbete som deltidsbrandman ser du att du har nytta av i ditt ordinarie arbete?
Jag känner att jag har nytta av att jag är van att hantera stressiga situationer. Jag kan behålla lugnet även om det ibland kan uppstå stressiga situationer på mitt arbete. Den sjukvårdsutbildning jag har fått genom räddningstjänsten är också något jag känner att jag har nytta av då det ibland händer att nån skadar sig på arbetet.

Har det varit några svårigheter att kombinera ditt ordinarie arbete med att arbeta som deltidsbrandman?
Jag upplever inte att det har varit svårt. Det har fungerat bra både då jag har behövt åka på larm och på utbildningar. Men det beror nog mycket på att jag har arbetskamrater som kan täcka upp när jag behöver åka samt att företaget är positiva till att jag är deltidsbrandman.

Skulle du rekommendera flera att utbilda sig till deltidsbrandman?
Jag kan absolut rekommendera att man utbildar sig till deltidsbrandman. Känner man att man vill göra samhällsnytta så är det här ett jättebra sätt. Det är både utvecklande och roligt att kunna bryta av den vanliga vardagen med att arbeta som deltidsbrandman.

Kjell Nordström på Autoform om företagets deltidare

Hur länge har du haft en deltidsbrandman anställd?
Företaget startades 1988 och har nog haft deltidare anställda ända sedan dess. Just nu har vi tre deltidare anställda.

Påverkar det din verksamhet på något sätt att ha en deltidsbrandman anställd?
Vi se ringen större påverkan men då är vi ett ganska stort företag men många anställda så vi kan snabbt omfördela personal om våra deltidare får larm och måste iväg snabbt. Vi har tre deltidare anställda just nu och de tillhör olika grupper på räddningstjänsten så de är aldrig borta samtidigt. 2018 då vi hade mycket skogsbränder i kommunen så märkte vi av det lite då våra deltidare var borta samtidigt den sommaren.

Har din anställda kunskaper från sitt yrke som deltidsbrandman som du ser som särskilt användbara i din verksamhet?
Ja absolut, vi ser dem som en resurs och som en säkerhet. Vi är fabrik och det sker olyckor ibland och då är det skönt att veta att vi har personal på plats som både har sjukvårdsutbildning och kan hantera en sådan situation. Vår brandskyddsansvariga har tidigare arbetat som deltidsbrandman och vi har bra nytta av hans kunskaper i vårat arbete med brandskyddet.

Använder du de kunskaper den anställda deltidsbrandmannen har på något särskilt sätt som t.ex. brandskyddsanvarig, HLR-utbildare eller liknande?
Inte som HLR- utbildare men som jag tidigare nämnde som brandskyddsansvarig.

Kan du rekommendera att fler arbetsgivare tillåter anställda att ha en bisyssla som deltidsbrandman?
Ja det kan jag göra. Det är en resurs och en säkerhet att ha deltidsbrandmän anställda. När de är borta på t.ex. utbildningar så har de varit tidigt ute med att förvarna om det så att vi har haft gott om tid att ordna vikarier för dem. Vid larm så fungerar det oftast utan problem att täcka upp för dom när de är borta. Det kanske är svårare för en mindre arbetsgivare att ha en deltidsbrandman anställd men i det stora hela ser jag det enbart som en resurs för företaget att ha deltidare anställda.

Räddningstjänsten Malung-Sälens kommun vill rikta ett stort tack till arbetsgivarna som har möjligheten att ställa upp med personal!

Sidan uppdaterad: 2022-09-06

Fler nyheter

  1. 21 juli 2024

    Antal betalande besökare till danserna på Orrskogen ökade under årets dansvecka med 1038 personer (+3 %) jämfört med 2023.

  2. 18 juli 2024

    Vi behöver en ny vigselförrättare i Malung-Sälen.

  3. 27 juni 2024

    Nu är snabbladdaren vid E45 i Öje, strax norr om Malung på plats.