Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Internationella studenter i Malung för svenska & kultur

Folkhögskolan i Malung har i 20 år hållit kursen "Läsa och skriva i Dalarna", och årets tre veckor är precis över. Deltagarna kommer från Europas alla hörn samt Nordamerika.

Ukraina, Tyskland, Mexiko, Estland, Italien, Belarus, Spanien, USA, Serbien, Polen, Kroatien... Malungs folkhögskola lockar varje år universitetsstudenter som har 2-3 års universitetsstudier i svenska. I år deltog ca 40 personer. Det har även gått en kurs i översättning gått parallellt, med några på plats i Malung och andra på videolänk, bland annat från Sydkorea.

Förutom djupdykning i svensk litteratur har kursen innehållit utflykter till bland annat Täpp Lars fäbod och Västanå teater. En föreläsning av Marit Kapla följdes av ett besök i Osebol, som hennes Augustprisbelönta bok handlar om. Kursdeltagarna har förstås också gjort typiska saker för folkhögskolan, såsom att smida, brodera och hänga i Hättsjöstugan. Under kursens sista dag var fokuset svensk barnlitteratur. Med glimten i ögat bjöd arrangörerna på sig själva genom att under en föreläsning låtsas få ett viktigt telefonsamtal och komma in som Karlsson på taket och Pippi Långstrump.

Åsa som är gammal svensklärare från Uppsala berättar att det är så roligt att komma till Malung varje sommar för att arrangera denna kurs, och att det är en perfekt plats för att det finns så mycket kultur att visa.

En deltagare från Tyskland berättar att det nu känns vemodigt att ta förväl av alla vänner man fått under kursen. De har skapat en fin sammanhållning. På lördag kväll hölls en avslutningsfest och nu lämnar deltagarna Malung.

Under barnbokstemat fylldes föreläsningssalen av svensk barnlitteratur från Malungs bibliotek.

Sidan uppdaterad: 2022-08-14

Fler nyheter

  1. 19 juni 2024

    KSAU har nu utsett de bästa sparförslagen och sju personer får dela på 21 dagars betald ledighet.

  2. 17 juni 2024

    Efter att Sofie Eriksson (S) valts till Europaparlamentet fick Hans Unander frågan om att ta hennes plats i riksdagen, men valde att tacka nej.

  3. 17 juni 2024

    Polisstationen i centrala Malung kommer att vara öppen under dansbandsveckan, v.29.