Logotyp för Malung-Sälens kommun

Politiker och ledning på resa genom Älvdalen och Norge

6-7 april arrangerades en rundresa till de fyra SITE-kommunerna där politiker och ledning från Malung-Sälen, Älvdalen, Trysil och Engerdal deltog.

SITE = Sälen, Idre, Trysil och Engerdal. Läs gärna mer om SITE 3-projektet här.

Skistars vd Stefan Sjöstrand och Sälenchefen Tomas Berg.

Resan startade på Scandinavian Mountains Airport i Sälen för att sedan gå vidare till det nya stora hotellet Skistar Lodge Hundfjället där Skistars vd Stefan Sjöstrand och Sälenchefen Tomas Berg berättade om verksamheten. Även VD:arna på Kläppen, Stöten och flygplatsen fick berätta om sina framtidsplaner under besöket i Sälen.

Sedan gick resan vidare mot Älvdalens kommun, Särna och Himmelfjäll som presenterade sin stora expansion och Idre Fjäll och Fjätervålen berättade om sina verksamheter och planer framåt, om Grövelsjöfjällen och Idre Sameby.

Peter Andersson, ordförande Idre Sameby.

Peter Andersson från Idre sameby berättade att de har en god dialog med Älvdalens kommun och hur viktigt det är att man tar hänsyn till rennäringen när byggnationerna på fjället expanderar. Efter besöket i Särna och Idre styrde bussen över gränsen till Norge och Engerdals kommun.

I Engerdal har bl.a. skoterturismen växt och nere i dalgången besöktes Femund mat. Erik Lund summerade besöket så här:

Erik Lund, Femund mat i Engerdal.

Gleden over å fiske sik i all slags vær på Enger’n, og tegnet «bilder» av utviklingen for Femundmat de siste 5-6 årene, inkludert Femundmat sin plass og betydning i lokalmiljøet. Vi fortalte om våre vekstambisjoner. Og for å lykkes vil vi videreutvikle samarbeid med lokale og regionale partnere. Vi oppfordret politikere og kommuneledelse til å jobbe sammen med oss for at innlandsfiske kan oppnå rammevilkår og generell statlig støtte, slik som kystfiske og landbruk-sektorene har hatt det i mange år.

Skistars vd Stefan Sjöstrand och Sälenchefen Tomas Berg.

Hans Unander, Erik Sletten, ordförande i Trysil kommun och Line Storsnes, ordförande i Engerdal kommun.

22 Juli 2024