Logotyp för Malung-Sälens kommun

Dubbla svenska mästerskap i Malung

Här tränar Stefan Lantz, som precis tagit av sig sin blå landslagsjacka, på sittande rådjursskytte. I tävlingen har man en viss tid på sig att skjuta ståendes, sittandes och liggande i denna gren.

Imorgon börjar de svenska mästerskapen i jaktskytte som arrangeras av Malung och Vansbro tillsammans. För Malung blir det dessutom dubbelt upp, eftersom man även arrangerar sportskytte-SM nästa helg.
– Det är roligt att vi har fått arrangemangen. Det livar upp och ökar engagemanget i klubben, säger ordförande Mats Larsson.

Idag mellan klockan 10 och 19 får mästerskapets deltagare möjlighet att öva på de båda banorna. Många på plats bär den blå jackan som vittnar om att de tävlat för det svenska landslaget.

Sporten jaktskytte tävlas i fyra grenar. I Malung skjuts älg och trap, och i Vansbro rådjur och sporting. Hälften av de 70 deltagarna tillbringar lördagen i Malung och andra hälften i Vansbro. På söndagen byter de. Man kan samla max 100 poäng i varje gren, och de tre som har högst poäng sammanlagt blir medaljörer. Mest spännande blir det om medaljörerna har samma poäng. Då blir det en så kallad ”särskjutning” för att skilja dem åt. Om så blir fallet gissar Mats Larsson att den kommer att äga rum kring klockan 13:00 på söndagen.

På plats som representant för Svenska jägareförbundet är Lars Björk.
– Det ska bli kul att se mästerskapet anordnas på två klubbar. Både Malung och Vansbro har väldigt bra banor, det vet vi sen förut. Malung har investerat mycket i sina. Så det ska bli skoj, säger Lars Björk.

13 Juli 2024