Studiebesök i Leksands kommun
.png)
Sebastian Larsson (M), Erika Lind-Hurtig, Anna Jonsson, Ingrid Enders, Christina Holback, Caroline Smitmanis Smids, Jörgen Norén (S), Heidi Ramquist, Maria Ståhl, Brita Sohlin (M), Sara Sundman, Frida Liljequist, Kent Byman och Isabella Piva-Hultström.
Idag fick bl.a. kommunens ledning inom socialförvaltningen veta mer om den framgångsresa Leksand gjort inom den sociala sektorn.
Ledare från Malung-Sälens socialförvaltning, socialnämnden, kommunchef och kommunikationschef fick idag en djupare inblick i hur Leksands kommun arbetat med en stor omställning och förändringsresa sedan 2023. Leksand har lyckats vända ett stort ekonomiskt underskott och höjt sig i flera mätningar.
– Leksand har verkligen gjort en fin utvecklingsresa inom kvalitet och ekonomi som vi i Malung-Sälen ville veta mer om idag, säger kommunchef Christina Holback.

Kommunikationschef Kent Byström, socialchef Isabella Piva-Hultström och verksamhetsutvecklare Sara Sundström.
– Jag tar med mig mycket tänkvärt i vår fortsatta resa att få ordning på ekonomin, sammanfattar socialchef Maria Ståhl dagens besök.
– Mina reflektioner är hur himla värdefullt det är att få möta andra kommuner, dela erfarenheter och få fylla på med inspiration, säger biträdande socialchef Heidi Ramquist.
"Mycket givande möte"
– Jag tar med mig om hur de har arbetat med om att alla ska med i deras förändringsarbete via kommunikationsplan samt fysiska möten och verksamhetsnära arbete. Jag tar också med mig om hur det arbetat med kvalitetsarbete genom att utse kvalitetsansvariga på enheterna med tydliga uppdrag.
Det var också intressant att höra om hur de implementerat hälso- sjukvårdsfrågor i kvalitetsarbetet (om jag förstod det rätt).
Jag tar också med mig om det att de gick ut och bjöd in ungdomar att provjobba i deras verksamheter, säger Ingrid Enders.
%20IngridEnders.jpg)
Ingrid Enders, enhetschef HSR.
Hur gjorde Leksand?
Bakgrunden är att Leksands kommun tidigare haft stora brister kring kvalitet och arbetsmiljö inom den sociala sektorn. Det handlade bl.a. om stora mängder övertid, många icke verkställda beslut och avvikelser gällande dokumentation och utförande, stor omsättning av första linjens chefer med mera.
2023 startade en större omställning genom att den då nytillträdda socialchefen Isabella Piva-Hultström initierade genom att jobba för en mer resurseffektiv och värdeskapande verksamhet.
Hur då? Det viktigaste är kommunikation inom verksamheterna och Leksands mantra är uppdelat i att man behöver problematisera, empatisera, konkretisera och motivera samt att skapa en gemensam färdplan för hela sektorn.
Politiken och fackliga representanter hålls löpande informerade om både stort och smått.
Bland annat har hemtjänsten fått nya scheman, man har satsat på digitalisering, tagit fram kvalitetsroller på kommunens särskilda boenden för att stärka det förebyggande arbetet och säkerställa en hög livskvalitet för de boende samt regelbundet lyft fram enskilda medarbetare för att ge större inblick i deras vardag på arbetsplatsen.
Fokus på medarbetarskap och framtid
För att stärka medarbetarskapet har alla 600 medarbetare inom sociala sektorn deltagit i föreläsningar med Tommy Lundberg, författare till Skulle du vilja jobba med dig? Syftet är att reflektera över eget ansvar och påverkan i förändringsprocesser. Denna satsning stödjer omställningen mot den nya socialtjänstlagen och syftar till att skapa ett manifest baserat på medarbetarnas reflektioner.
Resultat och erkännande
Leksands kommuns arbete har uppmärksammats nationellt. Socialstyrelsens nationella kompetenscenter för äldreomsorg har besökt kommunen för att ta del av erfarenheter och framgångsfaktorer.
Genom stora insatser har Leksands kommun visat att det är möjligt att genomföra omfattande förändringar inom offentlig sektor med fokus på ledarskap, arbetsmiljö och medarbetarskap.
Sidan uppdaterad: 2025-05-28