Logotyp för Malung-Sälens kommun

Vi får tillstånd att sanera garveriområdet

Bild från 2017 när cisternerna för eldningsolja sanerades på området.

Mark- och miljödomstolen ger kommunen tillstånd att genomföra saneringen av mark- och älvområdet på Malungs garveri.

Kommunen lämnade in ansökan om saneringstillstånd i juni 2023. Tillståndsprocessen är strikt styrd enligt Miljöbalken men nu i augusti 2024 har alltså mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt meddelat i sin dom att de ger kommunen tillstånd.

"Stor milstolpe för oss"

– Det här är en jättestor milstolpe för oss och det känns fantastiskt roligt att domstolen gått på vår linje och godkänt ansökan. Det ligger otroligt mycket arbete bakom detta, så det är en stor lättnad för kommunen och våra experter på Tyréns och Albatross Law att vi nu fått grönt ljus att fortsätta, säger kommunens projektledare Gisela Åberg.

Domen vinner laga kraft den 11 september 2024 och kommunen kommer nu noggrant gå igenom domen och invänta detta datum. Efter den 11 september kan sedan kommunens anlitade experter fortsätta arbeta med projekteringen för att göra den kommande saneringen så säker som möjligt för omkringboende, närmiljön och de som kommer arbeta med saneringen.

Naturvårdsverket bekostar saneringen som kommer att ta minst två år. I nuläget vet vi inte när medel för detta beviljas och när saneringen kan starta.

Grönområde planeras efter saneringen

Då marken även efter saneringen har begränsningar kan det t.ex. inte byggas bostäder på området och eftersom marken även är översvämningsdrabbad har utgångspunkten för platsen varit någon form av grönområde där älven tillgängliggörs på ett attraktivt sätt och där marken tillåts översvämmas under vårflod.

Planen är att anlägga Garveriparken - en plats på gångavstånd från centrum där flera olika samhällsgrupper kan mötas och utöva aktiviteter samt tillgängliggöra älven på ett vackert sätt.

Åtgärderna vi nu får genomföra:

  • Installera sponter i vatten längs befintlig strandlinje och cirka 25 meter ut från strandlinjen.
  • Grävmuddra förorenade sediment och rensa älvbotten från ledningsrör, sjunktimmer m.m.
  • Schakta förorenad jord, riva betongplatta och kassuner, gräva bort ledningssystem m.m. samt riva stenskoning.
  • Bortleda yt- och grundvatten för att underlätta schaktarbeten.
  • Tillfälligt lägga upp schaktmassor inklusive betong, ledningar och övriga rivningsrester för sortering samt av muddermassor för avvattning.
  • Släppa ut renat vatten från schaktarbeten och avvattning m.m. till Västerdalälven.
  • Återfylla området med för ändamålet lämpliga massor och återställa strandlinjen med ny stenskoning inklusive rivning av installerade sponter och tillfällig kajkonstruktion.

Kontakt

15 Oktober 2024