Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Förtydligande om förtidsröstning till EU-valet

Här kommer mer info om förtidsröstningen till EU-valet 2024.

Information om vad det innebär att förtidsrösta

Förtidsrösta kan alla svenska medborgare göra var som helst i hela landet förutsatt att de har med sig sitt röstkort. En förtidsröst öppnas inte i lokalen där den tas emot utan skickas till det valdistrikt där väljaren är skriven. Där öppnas och räknas rösten på valdagen. Skulle väljaren ha valt att ångerrösta i sin ordinarie vallokal och på valdagen ogiltigförklaras förtidsrösten utan att öppnas.

Förtidsröstning på valdagen

Förtidsröstningslokaler över hela landet har öppet även på valdagen. Detta är ett krav för att även personer som befinner sig på annan ort ska ha möjlighet att rösta även på valdagen. De förtidsröster som lämnas på valdagen skickas de till det valdistrikt där väljaren är skriven. Dessa räknas på den uppsamlingsräkning som i folkmun kallas ”onsdagsräkningen” onsdag 12 juni.

Mottagningen och hanteringen av en förtidsröst respektive en röst i en vanlig vallokal skiljer sig alltså åt även om du som väljare inte märker någon större skillnad. Därför kallas även vissa lokaler på valdagen för förtidsröstningslokaler.

Sidan uppdaterad: 2024-06-04

Fler nyheter

  1. 19 juni 2024

    KSAU har nu utsett de bästa sparförslagen och sju personer får dela på 21 dagars betald ledighet.

  2. 17 juni 2024

    Efter att Sofie Eriksson (S) valts till Europaparlamentet fick Hans Unander frågan om att ta hennes plats i riksdagen, men valde att tacka nej.

  3. 17 juni 2024

    Polisstationen i centrala Malung kommer att vara öppen under dansbandsveckan, v.29.