Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Nya rutiner vid vallokalerna för att slippa köer

Förberedelserna inför EU-valet pågår för fullt och 22/5 öppnar förtidsröstningen vid våra bibliotek i Malung och Sälen.

EU-valet är den 9 juni, men arbetet inför valet startade ungefär sex månader innan själva valdagen, till skillnad från inför riksdagsvalen då förberedelsetiden är ett helt år.

— De som arbetar vid valet får utbildning i allt från hur det går till att stå i dörren och ta emot besökarna i vallokalen till hur rösterna ska hanteras och själva rösträkningen. Mycket av vår utbildning handlar om valsäkerheten som bland annat innebär att hindra falska nyheter om röstningsförfarandet från att spridas, säger kommunens valsamordnare Mona Lindkvist till Siljan News. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Långa köer ska undvikas

Under valet 2022 uppstod problem med långa köer i vallokalerna vilket man i år hoppas undvika genom uppdaterade rutiner i vallokalerna.

Eftersom det bara är en valsedel att lägga ned vid ett EU-val går hela processen automatiskt lite snabbare än vid ett riksdagsval där tre röster ska göras i ordning.

– Nytt för i år är också möbleringen i vallokalen. Nu tar man sin röstsedel i samma avskildhet som man sedan stoppar den i kuvertet och slickar igen. Allt sker på samma gång bakom samma skärm och på så sätt behöver ingen riskera att visa vilken röstsedel man valt. Vi hoppas att det här ska skapa både ett bättre flöde och en starkare valhemlighet och kommer att utvärdera hur det fungerar bland annat genom att ställa frågor till besökarna i vallokalen, berättar Mona Lindkvist.

Sidan uppdaterad: 2024-05-20

Fler nyheter

  1. 19 juni 2024

    KSAU har nu utsett de bästa sparförslagen och sju personer får dela på 21 dagars betald ledighet.

  2. 17 juni 2024

    Efter att Sofie Eriksson (S) valts till Europaparlamentet fick Hans Unander frågan om att ta hennes plats i riksdagen, men valde att tacka nej.

  3. 17 juni 2024

    Polisstationen i centrala Malung kommer att vara öppen under dansbandsveckan, v.29.