Logotyp för Malung-Sälens kommun

Info om majbrasor och eldning på tomten

Trädgårdsavfall får inte längre eldas hemma på tomten, men möjlighet att anordna offentlig majbrasa finns fortfarande.

Frågan lyfts politiskt

Uppdatering 2024-04-17

På kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) den 23 april kommer frågan om tillstånd för eldning hemma på tomten att lyftas.

Hans Unander (S) och Mikael Östling (M) kommer då att föreslå att man ska få fortsätta att elda ris och annat trädgårdsavfall hemma på sin gård i Malung-Sälens kommun.

Från och med 1 januari 2024 gäller ny lagstiftning i avfallsförordningen. Det innebär att trädgårdsavfall numera räknas som kommunalt avfall och att t.ex. ris och löv från och med årsskiftet ska sorteras och komposteras eller lämnas till en återvinningscentral. Trädgårdsavfallet får alltså inte längre eldas privat på din tomt.

Lantbruks- och skogsfastigheter berörs inte av denna nya lagstiftning.

Dispens för offentlig majbrasa

Kommunen kan ge dispens för t.ex. majbrasor vid offentliga tillställningar. Så det finns alltså fortfarande möjlighet att anordna ett offentligt valborgsmässofirande.

Du som vill göra det behöver bara ansöka om dispens från Avfallsförordningen. Detta gör du till Miljökontoret och du använder dig av blanketten nedan:

Blankett: Ansökan dispens eldning ris och annat trädgårdsavfall vid offentlig tillställning (ifyllbar) Pdf, 187.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om detta hos Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

20 Juni 2024