Logotyp för Malung-Sälens kommun

Prinoths huvudkontor finns i Lima

Fredrik Larsson, verksamhetsansvarig Prinoth, Hans Unander (S) och John Lif, pistmaskinförare, Vasaloppet.

Prinoth levererar maskiner och bandfordon över hela världen och har sitt Sverigekontor i Lima.

Det har återigen blivit dags för kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S) att göra ett företagsbesök i kommunen. Syftet är bl.a. att höra vilka framtidsvisioner, planer och utmaningar de har framför sig.

– Det är viktigt för mig att träffa företag i kommunen. Det är kul att Prinoth fortsätter växa och behöver anställa fler medarbetare i Lima, säger Hans Unander.

Den här gången mötte vi upp Fredrik Larsson, verksamhetsansvarig på maskintillverkaren Prinoth, på Tjärnhedens IP i Berga, Sälen.

Där visade Vasaloppets maskinförare John Lif upp deras största pistmaskin "Margit" som levererats av Prinoth.

"Margit" är döpt efter Margit Nordin som 1923 blev den första kvinnan att åka Vasaloppet.

"Margit" som är av modellen Leitwolf är Prinoths största pistmaskin som det bara finns ett fåtal av i Skandinavien. Den kan dra fyra längdskidspår i bredd samtidigt.

Även Hans Unander fick testa på att köra den stora pistmaskinen.

– Oj, det här var svårt, men kul, sa Hans till John Lif som instruerade och visade alla funktioner och spakar på maskinen.

John har jobbat åt Vasaloppet i över 30 år och trivs bra med arbetet. Han berättar att en likadan pistmaskin som "Margit" utgår från Evertsberg och preparerar spår mot Morahållet.

Den heter "Ernst", efter allra första Vasaloppssegraren Ernst Alm.

I spåret stötte vi på Janne Stefansson, 89, från Transtrand. Han var ute på promenad på skaren.

På 1960-talet vann Janne Stefansson Vasaloppet sju gånger som placerar honom på andra plats i statistiken efter Nils "Mora-Nisse" Karlsson som vann nio gånger.

Janne Stefansson har förstås många minnen från spåren där han nu tar sina dagliga promenader.

Limakontoret växer och rekryterar fler

På Prinoths svenska huvudkontor i Lima är idag tio personer anställda. Där både säljer, servar och reparerar man maskinerna.

– Vi kommer nu att behöva rekrytera ytterligare två medarbetare/mekaniker, så det är jätteroligt att vi växer. Är man intresserad får man gärna kontakta mig, säger Fredrik Larsson.

– Jag tror att vi kan få till kompetensförsörjningen genom att visa att vi är en bra arbetsgivare som har roligt på jobbet, fortsätter han.

Tjärnheden blir större idrottsanläggning

På Tjärnhedens IP, strax söder om Sälen, är det just nu full aktivitet med både traktorer och hjullastare som jobbar för att täcka av snön för att få bort tjälen i marken fortare. Här ska Sälens IF bland annat anlägga en konstgräsplan.

Föreningen har fått pengar av både Arvsfonden och Transtrands Besparingsskog för nybyggnation av en idrottsanläggning och i projektet ingår att anlägga en 11-manna konstgräsplan med sandfyllning, fyra allvädersbanor samt ytor för kastgrenar, längd och höjdhopp. Anläggningen kommer att användas både för organiserad och spontan barn- och ungdomsverksamhet.

20 Juni 2024