Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Malung-Sälen bästa näringslivskommun i Dalarna

Kommunchef Christina Holback och kommunstyrelsens ordf. Hans Unander (S).

Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

I årets upplaga av Bästa Tillväxt, som utses av kreditupplysningsföretaget Syna, toppar Malung-Sälens kommun Dalarnas län. På andra och tredje plats återfinns Mora och Borlänge kommuner.

– Väldigt roligt att hamna i topp. Det är ett tecken på att det går bra för våra företag och det är roligt att vi på nytt är på den nivån vi vill vara på i mätningen, säger Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande.

– Företagen i kommunen genererar arbetstillfällen till bygden och med ett bra samarbete hjälps vi åt att utveckla kommunen. Om företagen mår bra, så ger ju det ringar på vattnet till allt och alla i kommunen, menar Hans Unander (S).

– Vi har många duktiga företagare i kommunen och det är i första hand de som ska ta åt sig äran av den här utmärkelsen. Det är ju de som kämpar i vardagen och som planerar för företagens framtida utveckling och tillväxt, säger Christina Holback, kommunchef.

– De senaste åren har för många varit kämpiga eftersom besöksnäringen är en av våra viktigaste näringar. När Covidpandemin var som mest intensiv var det verkligen utmanande, men nu har det dessbättre vänt och inför kommande vintersäsong ser det riktigt bra ut.

– Parallellt med att besöksnäringen återhämtat sig kommer det också positiva signaler från skogsbruket som har god efterfrågan och bra priser, fortsätter Christina Holback.

Från kommunens sida jobbar man nu med en rad frågor tillsammans med näringslivet. Dels handlar det om att utveckla besöksnäringen ytterligare så att fler hittar till Malung-Sälen även under vår och sommar.

Priset Bästa Tillväxt tilldelas sedan 2007 den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Tre värden mäts:

 • Andelen företag som har en omsättningsökning över 5 % mellan de två senaste årsredovisningarna.
 • Andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna.
 • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

 1. 21 juli 2024

  Antal betalande besökare till danserna på Orrskogen ökade under årets dansvecka med 1038 personer (+3 %) jämfört med 2023.

 2. 18 juli 2024

  Vi behöver en ny vigselförrättare i Malung-Sälen.

 3. 27 juni 2024

  Nu är snabbladdaren vid E45 i Öje, strax norr om Malung på plats.