Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Vi har fortfarande en av Sveriges mest tillgängliga webbplatser

Kommunikationschefen och diplom från Funka.

– Vi ska enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service uppfylla lagens krav på tillgänglighet, säger Frida Liljequist, kommunikationschef.

Precis som ifjol toppar vi Inkluderingsbarometern och är en av de bästa av 1784 testade webbplatser enligt Funka som granskar hur väl en webbplats uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service.

Utifrån resultaten sammanställs vilka webbplatser som är allra bäst. I år testades 1784 webbplatser och där är malung-salen en av de bästa. Årets granskning visar att endast 309 av 1784 webbplatser klarade de utvalda testerna, alltså har nästan 83 % av webbplatserna tillgänglighetsfel.

Malung-salen.se får topplacering och är alltså en av de bästa av de testade webbplatser.

– Ett av de viktigaste målen, när vi lanserade kommunens nya webbplats 2022, var att tillgänglighetsanpassa hemsidan så alla kan ta del av innehållet och sedan dess har det varit viktigt att vi verkligen håller i det och fortsätter jobba för att ha tillgängligt innehåll på sajten, säger kommunikationschef Frida Liljequist.

– Vi ska ju enligt lagen om tillgänglighet till digital offentlig service uppfylla lagens krav på tillgänglighet och ha en tillgänglighetsredogörelse på kommunens webbplats, förklarar Frida Liljequist.

Funka gör årligen ett test utifrån 10 utvalda lagkrav, som visar hur bra gränssnittet fungerar för personer med synnedsättningar, motoriska nedsättningar, läs- och skrivsvårigheter samt kognitiva nedsättningar.

Ett annat steg i kommunens digitala tillgänglighetsarbete är att undertexta alla videos vi producerar, även de webbsända fullmäktigemötena.

Ur arkivet 29 september 2022: Vi har en av Sveriges mest tillgängliga webbplatser

Funkas Inkluderingsbarometer 2023

Funkas Inkluderingsbarometer syftar till att skapa en gemensam bild av hur den digitala tillgängligheten mognar och prioriteras inom offentlig sektor. Målet är att ge verksamheterna inom sektorn ett verktyg för att se både hur de själva utvecklas, och hur de utvecklas i förhållande till andra.

Genom att synliggöra goda exempel skapas förutsättningar för nätverkande och lärande. Det hjälper oss att skapa ett mer digitalt tillgängligt och inkluderande samhälle. Faktum är att digital offentlig service måste vara tillgänglig för alla oavsett förmåga för att undvika digitalt utanförskap.

Läs mer: https://barometer.funka.com/ Länk till annan webbplats.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 21 maj 2024

    Nu har KSAU behandlat samtliga 127 förslag och utsett några favoriter inom sex olika områden.

  2. 20 maj 2024

    Förberedelserna inför EU-valet pågår för fullt och 22/5 öppnar förtidsröstningen vid våra bibliotek i Malung och Sälen.

  3. 16 maj 2024

    Självkörande bussar finns redan i trafik, något som företagare från Malung-Sälen, kommunalråd, kommunchef och projektgrupp i SITE teståkte i Stavan...