Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Malungsfors blir del av Green Cargos nätverk

Olle Larsson, Fiskarheden och Hans Unander (S).

Green Cargo och Fiskarheden har ingått ett nytt avtal i samarbete med logistikföretaget Träfraktkontoret i Göteborg AB.

Det innebär att Malungsforsterminalen från och med december kommer ingå i Green Cargos nätverk med närmare 300 taxepunkter i Skandinavien och partners i Europa.

Transporterna omfattar inledningsvis flera containertåg per vecka till Göteborgs Hamn, men det finns tidtabeller för fem avgångar vilket gör det möjligt att snabbt utöka godstrafiken med exempelvis intermodala trailertransporter och vagnslast.

Fiskarheden har tidigare haft en containerpendel på järnväg i veckan och med det nya avtalet kommer antalet avgångar att tredubblas. När Malungsforsterminalen blir en ny taxepunkt i nätverket så kommer Fiskarheden kunna lyfta över mera transporter till tåg som normalt går på trailer ut i Europa.

"Gynnar hela regionens företag"

– Detta avtal gynnar inte bara Fiskarheden utan hela regionens företag att kunna lägga sina transporter från väg till klimatsmart järnväg, vilket betyder förstärkta export- och importmöjligheter för regionen, säger Joakim Limberg, marknadschef på Fiskarheden.

Ett viktigt syfte med satsningen är att utveckla en hållbar godstrafik i Dalarna och en förutsättning för att öppna nya taxepunkter är att det finns tillräckliga godsvolymer för att järnvägstransporterna ska vara lönsamma. Därför är samverkan med kommunen en framgångsfaktor då de utgör en viktig länk till näringslivet.

"Malungsfors blir en stark knutpunkt"

– Att Malungsfors nu blir en stark knutpunkt för godstransporter på järnväg och blir en del av Green Cargos svenska och europeiska nätverk är en superrolig och positiv satsning. Både kommunen, näringslivet och Västerdala Terminal och Järnvägsspår har ett starkt engagemang för att fortsätta samordna fler transporter på järnvägen med ännu fler lokala aktörer, säger Hans Unander (S) kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun.

Göteborgsbaserade Träfraktkontoret har nära hundra års erfarenhet av logistik för den nordiska skogsindustrin.

"En historisk satsning"

– Vi är oerhört stolta och glada att få vara med och utveckla terminalen och tågprodukterna till och ifrån Malungsfors, framför allt när vi får vara del av ett samarbete där både näringsliv och kommun är så engagerade och verkligen vill jobba mot en hållbar och grön omställning. Detta är en historisk satsning som vi verkligen tror kommer bli en succé, säger Victor Schönbeck, vd på Träfraktkontoret.

Via Green Cargos nätverk med möjlighet till ett flertal avgångar per vecka kan fler transportköpare välja järnväg med Malungsforsterminalen som utgångspunkt, vilket passar verksamheter som behöver regelbundna såväl som enstaka godstransporter. Där järnvägen inte räcker ända fram erbjuder Green Cargo dörr till dörr-lösningar med lastbilar. Genom att utnyttja järnvägens fördelar kommer detta samarbete att bidra till att minska koldioxidutsläppen och samtidigt öka effektiviteten i leveranskedjan.

– Att Green Cargo får förtroendet att transportera Fiskahedens trävaror är resultatet av en god dialog och relation med Fiskarheden, Terminalsbolaget och Träfraktkontoret, men även med kommunen som driver på för att samordna och utveckla järnvägstransporterna på Västerdalsbanan. Med Green Cargos nätverk får den regionala trävaruindustrin och logistiksektorn en unik räckvidd till hela Sverige och kontinenten via järnväg, säger Jonas Börjesson, kundansvarig på Green Cargo.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 23 maj 2024

    Ett enigt KSAU föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om att köpa ridklubbens fastighet.

  2. 22 maj 2024

    Prova på som deltidsbrandman på vår testdag 5 juni kl. 8‑15 på brandstationen i Malung.

  3. 22 maj 2024

    ”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla sin nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).