Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Träff med Yttermalungs IK

Kommunalråd Hans Unander (S) besöker Anna Matsson, Yttermalungs IK, vid Hagabadet.

Hans Unander hade nyligen ett dialogmöte med YIK för att få en bild av deras arbete.

Föreningen Yttermalungs IK har idag ungefär 100 medlemmar och har evenemang för alla åldrar året runt, t.ex. skidspår, Valborgsfirande, springlopp, vattengympa, simskola, gym och cirkelträning i skolan samt barngympa i gymnastikhallen.

– Evenemangen är populära bland kommuninvånarna, det var t. ex. 172 personer som deltog i tipspromenaden på Valborg och springloppen lockar deltagare från Malung och Vansbro, säger Anna Matsson i föreningen.

Barngympan drar igång igen till hösten. Foto: Yttermalungs IK:s Facebook-sida.

– Föreningen är icke vinstdrivande och verkar för att alla ska kunna motionera till låga kostnader. Ett säsongskort på Hagabadet kostar t.ex. 500 kr oavsett storlek på familj. Det finansieras delvis genom sponsorer, bidrag och evenemang.

Sedan Hagabadets bassäng byggdes i slutet av 60-talet har den drivits av byborna och YIK.

– Tidigare var det byns ungdomar som sommarjobbade och tog hand om den dagliga driften, nu är det Yttermalungs camping, förklarar Anna Matsson.

Bassängen är betydelsefull för både kommuninvånare och Yttermalungs camping.

– Soliga dagar får man en känsla av att vara utomlands när kommuninvånare och utländska campinggäster samsas i bassängen, menar Anna Matsson.

Hagabadet fungerar både som mötesplats under sommarhalvåret men även som en möjliggörare för simskola bland bygdens barn. 2022 var det nystart för simskolan med 40 deltagare från Malung, Yttermalung och Äppelbo. Målsättningen är att bassängen och dess aktiviteter som simskola och vattengymnastik ska vara tillgänglig för alla.

– Under besöket i Yttermalung fick vi en bra bild av hur arbetet i YIK pågår och att det finns stort behov av ekonomiskt stöd för att kunna renovera bassängen på Hagabadet, säger Hans Unander (S).

– Det är viktigt att det finns en möjlighet i vår södra kommundel att bada tempererat och det bidrar till ett ökat antal gäster till Yttermalung, avslutar han.

Hagabadet på Yttermalungs camping. Foto: Yttermalungs IK:s Facebook-sida.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 23 maj 2024

    Ett enigt KSAU föreslår att kommunfullmäktige ska besluta om att köpa ridklubbens fastighet.

  2. 22 maj 2024

    Prova på som deltidsbrandman på vår testdag 5 juni kl. 8‑15 på brandstationen i Malung.

  3. 22 maj 2024

    ”Förskolan ska ge varje barn förutsättning att utveckla sin nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära” (Lpfö 18).