Logotyp för Malung-Sälens kommun

Företagsbesök hos ICA i Rörbäcksnäs

Christina Holback, Hans Unander, Veronica och Carl Fredrik Haglund.

Kommunledningen besökte ICA-handlarna Carl Fredrik och Veronica för att prata framtidsplaner och utmaningar.

Sedan 2019 när paret Carl Fredrik och Veronica Haglund tog över ICA Nära i Rörbäcksnäs har de stött på många prövningar, bland annat brostängningen i Torgås och pandemiåren 2020-2021.

Precis innan Norgegränsen stängde hade de ungefär 60 % utlänska kunder, så när pandemin kom var det väldigt nervöst ett tag, men det blev inte ett så stort tapp som de först trodde.

– Vi har haft mycket oflyt under åren, men klarat oss bra ändå tack vare köptrogna stugägare och hemester, säger Carl Fredrik.

– Och klarar vi det här nu så klarar vi allt, säger Veronica och syftar på den senaste tidens dyra elräkningar som slår hårt mot lanthandlar och småföretagare.

– Rörbäcksnäs är en fantastisk plats att bo på och vi trivs jättebra här, säger Carl Fredrik och Veronica Haglund.

Flygplatsvägen lyfte hela byn

När flygplatsvägen, väg 1053, byggdes klar 2019 blev det ett lyft för hela Rörbäcksnäs.

– En fin, ny väg är värd hur mycket som helst, menar Carl Fredrik. Vi är en fjällby me både jobb och skola och bara 10 minuter från Hundfjället.

Idag har butiken fem anställda mot tidigare tre och målsättningen är att fortsätta ligga kvar på den nivån även framöver.

Paret har tidigare erfarenhet av handel i Rörbäcksnäs efter att ha drivit CAVE Outdoor i nio år där de byggde upp ett rykte om både bra service och brett sortiment inom jakt, fiske och friluftsliv.

Veronica är född här och Carl Fredrik är inflyttad från Värmland.

– Rörbäcksnäs är en fantastisk plats att bo på och vi trivs jättebra här, säger de.

Har ni något medskick till kommunen? Vad kan vi jobba mer på?

– Fler bostäder behövs här, både för att kunna hyra och köpa. Det är ett krav för att byn ska kunna fortsätta utvecklas, säger Veronica.

18 April 2024