Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Sune Rickardsson satsar på rally-SM i Lima

Sune Rickardsson med sin VW Polo i bakgrunden som är under byggnation. Foto: Annemo Friberg

Tävlingsledare Sune Rickardsson ville satsa på SM istället för LBC-Ruschen och på lördag är det dags.

Många förare klassar rallytävlingen i Lima som vinterns bästa. Promotorn som driver SM i Rally ville gärna ha ett ja. Men det behövdes flera möten där de styrande i klubben diskuterade om framtiden var att fortsätta som förut… eller skulle man våga sig på SM?

– Till sist fick jag med mig de andra som sa okey, vi åker SM en gång så får vi se, säger Sune Rickardsson som nu firar 10 år som tävlingsledare.

Vägar lämpliga för rally finns det gott om runt Lima. Liksom arbetsvilliga och kunniga medlemmar.

– Ja, det var rätt beslut att ta. Visst är det mycket jobb, men det får gå, fortsätter Rickardsson.

Själv körde han rally från 1990 till 2012. Då kraschade han illa med en folkracebil, spräckte en nackkota och doktorn satte stopp för vidare framfart.

Däremot kunde han fortsätta köra timmerbil i det åkeri han tog över efter sin far, tillsammans med sin bror. När sedan Per-Arne ”PA” Oskarsson hoppade av som tävlingsledare i Lima MS vändes blickarna mot Sune Rickardsson.

– Jag kände mig nästan handplockad. När ingen annan riktigt ville så blev det så.

Med stor erfarenhet från JSM och SM som förare, visste han hur allt fungerade. Sedan dess har det gått tio år. Åren då han vann sina tre första tävlingar med en Ascona A och kunde klassa upp sig till A-förare efter endast tio tävlingar, ligger en bit tillbaka i tiden. Men i garagen står förutom en handfull timmerbilar, grusbil, lastmaskin och grävmaskin också två rallybilar. Dels impulsköpet som bonussonen Linus Lindh ska köra, och dels en VW Polo under byggnation.

– Jag sålde en Nissan Sunny och då stod Linus utan rallybil. Han blev ledsen, jag ångrade mig och överraskade med att köpa en Corolla! Polon står halvfärdig. Grejerna finns hemma, det som saknas är tid att montera.

Med kärlek till rallyvägarna är det Rickardsson som sköter dem inför SM-premiären. Att det töar får honom att jubla, för det bygger is i botten på vägarna. Att det snöar ger fina plogvallar och när de vältar ner snön växer isen.

– Vi är en handfull som plogar och trampar vägarna, och jag är väldigt nöjd med banan! De tävlande kommer att få vara på hugget, inte slappna av.

– Olyckan förra året testade organisationen, vem som stressade upp sig och så. Det gäller att tänka ett steg till, vad händer om vi gör si. Eller så?

— Nu ska vi snart köra igen och se var vi landar med SM här i Lima, avslutar Sune.

Text: Annemo Friberg, lokal pressansvarig för rally-SM i Lima.

Sidan uppdaterad: 2024-03-25

Fler nyheter

  1. 21 maj 2024

    Nu har KSAU behandlat samtliga 127 förslag och utsett några favoriter inom sex olika områden.

  2. 20 maj 2024

    Förberedelserna inför EU-valet pågår för fullt och 22/5 öppnar förtidsröstningen vid våra bibliotek i Malung och Sälen.

  3. 16 maj 2024

    Självkörande bussar finns redan i trafik, något som företagare från Malung-Sälen, kommunalråd, kommunchef och projektgrupp i SITE teståkte i Stavan...