Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Vi klättrar i rankingen av företagsklimatet igen

Den expanderande besöksnäringen och industrierna dominerar näringslivet i kommunen.

Kommunen klättrar i år 28 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.

2019 blev kommunen ”årets klättrare” och i år hamnar vi på plats 79 - en förbättring med 28 platser från fjolåret - vilket innebär att vi hamnar blande de 6 högst rankade dalakommunerna.

– Att en majoritet av kommunerna går framåt i rankingen är ett positivt kvitto på att många kommuner gör rätt saker. Vid sidan av de stora vinnarna i årets ranking kan också nämnas Malung-Sälen som fortsätter att klättra, säger Henrik Navjord spm är regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Enligt Svenskt Näringsliv så förbättrar kommunen företagsklimatet genom att ha engagerade politiker och en kommunledning som för en dialog med företagen, som lyssnar och vidtar åtgärder som efterfrågas.

Avgörande är också service i myndighetsutövningen, att hjälpa företagen att göra rätt. De flesta företagare är små och saknar expertkompetens inom olika områden.

Alla kommuners rankingplaceringar Länk till annan webbplats.

Framtida utmaningar

Alla kommuner har utmaningar. I Malung-Sälen är det framför allt kompetensförsörjningen och bättre kommunikationer som skaver.

Kommunen jobbar stenhårt tillsammans med besöksnäringen och industrin för att få till en järnväg till Sälen, en förlängning med cirka 5 mil jämfört med dagens slutstation Malungsfors. Förbifart Yttermalung är också ett prioriterat projekt. Idag råder inte fri passage under järnvägen, förklarar kommunalrådet.

– Vi behöver också reguljärt flyg från Sälen till Stockholm fem dagar i veckan, Det skulle utveckla kommunen ytterligare, säger Hans Unander (S).

Läs hela reportaget hos Svenskt Näringsliv här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad: 2022-09-28

Fler nyheter

  1. 29 mars 2023

    Sök sommarjobb som ger dig inblick i arbetslivet och värdefull erfarenhet inför framtiden.

  2. 24 mars 2023

    Norra Europas största vinterdestinationer får grönt ljus för fortsatt samarbetsprojekt med högskola, kommuner och destinationer kring hållbarhet oc...

  3. 23 mars 2023

    Sälen och Idre var först i Sverige med destinationscertifiering 2018 och efter en ny omgång 2021-2022 är vi nu återigen hållbarhetsmärkta.