Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Analys om felsorterade röster klar

Idag höll valnämnden ett extrainsatt möte med Länsstyrelsen där man gick igenom de felsorterade rösterna och diskuterade utökade rutiner inför kommande val.

Länsstyrelsen identifierade förra veckan att 29 valsedlar från en vallokal i kommunen blivit felsorterade. Det handlar om 10 st av M:s valsedlar, 8 st av SD:s valsedlar, 4 st av LPo:s valsedlar,  5 st av C:s valsedlar, 1 st av L:s valsedlar samt 1 st av V:s valsedlar.

– Det är inte helt ovanligt att detta händer och det kan bli fel ibland, men det är också ett tydligt bevis på att vi har ett kontrollsystem som fungerar bra, säger Helle Bryn-Jensen, valansvarig och jurist på Länsstyrelsen Dalarna.

För att det preliminära valresultatet ska bli så nära det slutgiltiga valresultatet som möjligt, kommer valnämnden att diskutera kompletterande rutiner inför kommande val.

– Det är viktigt att komma ihåg att valnattens resultat endast är preliminärt och att det är Länsstyrelsen som sedan fastställer det slutgiltiga valresultatet och mandatfördelningen, säger Ronny Larsson (S) valnämndens ordförande.

Länsstyrelsen Dalarna meddelar det slutgiltiga valresultatet i Malung-Sälens kommun under måndagen den 26/9.

Sidan uppdaterad: 2022-09-26

Fler nyheter

  1. 29 mars 2023

    Sök sommarjobb som ger dig inblick i arbetslivet och värdefull erfarenhet inför framtiden.

  2. 24 mars 2023

    Norra Europas största vinterdestinationer får grönt ljus för fortsatt samarbetsprojekt med högskola, kommuner och destinationer kring hållbarhet oc...

  3. 23 mars 2023

    Sälen och Idre var först i Sverige med destinationscertifiering 2018 och efter en ny omgång 2021-2022 är vi nu återigen hållbarhetsmärkta.