Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Fokus på hälsa och friskvård 2022

Personalutvecklare Hanna Fors

Personalutvecklare Hanna Fors berättar att Malung-Sälens kommun vill vara en arbetsgivare som satsar på friskvård och ambitionen att ha friska medarbetare som mår bra.

– Pandemin har varit tuff och slitsam för många kommunanställda, därför känns en satsning på friskvård extra angelägen nu, säger Hanna Fors.

Många åker till Malung-Sälen för att semestra eftersom kommunen har några av Sveriges mest populära skiddestinationer – Sälen, Stöten och Kläppen. Men, det man kanske inte tänker på är att detta skulle kunna vara del av ens vardag.
– Tänk dig att du efter en lång arbetsdag behöver komma ner i varv. Då är det bara att dra på dig skidorna och sticka ut i skidbacken eller i spåret, säger Hanna Fors.

Det finns något för alla oavsett om man gillar vandring, cykling, skidåkning eller dans. Under kommande tre år kommer Malung-Sälens kommun göra en större satsning för att arbeta mer hälsofrämjande och utveckla befintligt hälsoarbete.
– Vi vill genom denna satsning fortsätta arbeta mot att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi vill minska sjukfrånvaron, behålla vår personal och attrahera nya medarbetare.
– Inför stundande år har vi skickat ut en enkät och frågat vår personal vad de tycker om våra nuvarande friskvårdsförmåner samt vad de vill se mer av i framtiden. Det visade sig vara en blandning av friskvårdstimme, årligt friskvårdsbidrag och gemensamma aktiviteter, säger hon.

Initiativet ”Malung-Sälen-klassikern”, där varje medarbetare har möjlighet att genomföra en klassiker på sitt eget vis har blivituppskattat.
– En vanlig klassiker innebär att du ska genomföra fyra långlopp inom löpning, simning, skidåkning och cykling under tolv månader. Vår klassiker löper visserligen också över tolv månader, men med den lilla skillnaden att man som deltagare inte behöver genomföra ett helt lopp på en och samma gång. Cyklar du till och från jobbet en dag, adderas det till din årliga slutsumma, säger Hanna Fors.

Malung-Sälens kommun vet vikten av att erbjuda attraktiva förmåner när konkurrensen om kompetenta medarbetare hårdnar.
– Vi vill särskilja oss från andra kommuner, genom att arbeta hälsofrämjande och erbjuda olika sorters förmåner. Kommunen har även ett tätt samarbete med Destination Sälenfjällen, vilket möjliggör fina liftkortserbjudanden till personal. Dessutom erbjuds förmånligt pris på massage av kommunens egen massör.

– I den nya satsningen kommer även våra tillsvidareanställda få möjlighet att välja mellan friskvårdsbidrag och friskvårdstimme där verksamheten tillåter, säger Hanna Fors.

Utöver det utvecklade förmånsarbetet kommer kommunen också införa en hälsomeny. Hälsomenyn är framtagen med enkätsvaren i åtanke.

– Hälsomenyn är ett koncept som erbjuder olika aktiviteter under året. Precis som andra menyer erbjuder vår hälsomeny ett brett utbud med allt från ledarledd träning, längdskidslektion, utomhusaktiviteter och hälsoföreläsning. Tanken är att en ny hälsomeny utkommer varje år och erbjuder olika aktiviteter från år till år. Vi har redan anmält tio lag till Stafettvasan, säger Hanna Fors.

Text: Amanda Fogelin ur bilagan Kommun 2022 till tidningen Dagens Samhälle.

Sidan uppdaterad: 2022-02-17

Fler nyheter

  1. 31 maj 2023

    Just nu är ett gäng amerikaner i Malung för att spela in Allt för Sverige och bl.a. följer de med epa-ungdomarna som arbetar i hemtjänsten.

  2. 30 maj 2023

    Länsstyrelsen genomför naturvårdsbränning i Haftahedarna söder om Äppelbo onsdagen den 31 maj.

  3. 29 maj 2023

    Kommunen kommer att driva intensivsimskola v.26 i Bullsjöns bassäng.