Logotyp för Malung-Sälens kommun, länk till startsida

Google Translate

Translate the page to English with Google Translate. You can choose another language after the click Translate the page to English.

Sälens by

Levande kulturhistoria på klassisk mark

Olnispagården, Olnispa bystuga, Vasastenen och Gustav Vasa Lekpark i Sälens by.

Olnispagården ligger vackert belägen på sin ursprungliga plats vid Västerdalälven och dess historia är starkt förknippad med Vasaloppet.

Enligt tradition övernattade Gustav Vasa på Olnispagården under sin flykt mot Norge. Det var här de två skidlöparna från Mora hann upp honom, och övertalade honom att vända för att organisera upproret mot Kristian Tyrann 1521. 400 år senare, 1922, genomfördes det första Vasaloppet till minne av hans färd mellan Mora och Sälen.

Det första Vasaloppet hade 119 deltagare och startade strax nedanför Vasastenen. Några år senare flyttades startplatsen till andra sidan av älven och 1961 till Berga by. 2022 firade Vasaloppet 100 år, med ett Jubileumslopp med samma antal deltagare, tidenslig klädsel och skidutrustning med start på samma plats som 1922. Janne Stefansson, Sälens IF har vunnit Vasaloppet 7 gånger.

Olnispagårdens webbplats Länk till annan webbplats.

Välkommen att uppleva unika, historiska äventyr och spännande lekupplevelser genom tid och rum.

I lekparken kan du bland annat gå på upptäcksfärd, läsa, följa spåren och leka i Gustav Vasas historiska äventyr. Hitta och läsa den gömda sägnen, äventyrs­sagan om Store Gudbrand från Sälen och Gustav Vasa.

Du kan också dra i repet och ringa i klockan som sitter uppe i tornet, inne i Vadstena slott och lösa mysteriet med de försvunna klockorna.

Denna lekpark är skapad i samarbete med AME Mosjön Malung, Malung-Sälens kommun, Lekplatsbolaget, Sälens bygrupp och Transtrands Hembygdsförening. Transtrands Besparingsskog upplåter marken.

©2024 Ulrika Lissmyr - manusförfattare till skylttexter och äventyrssagan.
Idéutveckling/pedagogiska idéer i samarbete med AME Mosjön.

Olnispagården har varit i samma släkts ägo från 1500-talet till 1945 då Olnispa Johanna Hansdotter lämnade gården som
donerats till Transtrands Besparingsskog, nuvarande fastighetsägare Olnispa.

1947 invigdes Olnispagården som hembygdsgård och 1967 blev den byggnadsminnesförklarad. Transtrands Hembygdsförening ansvarar för hembygdsgården som visas under sommaren med utställning och berättande om bygdens kulturarv och självhushållningens tid från 1700-talet till 1900-talets början.

foto: Göran Wallin

foto: Göran Wallin

Olnispa bystuga är mötesplats med en hemtrevlig dalamiljö som erbjuder kulturaktiviteter, café med hembakat bröd och tunnbrödbakning i bagarstugan.

Det finns en dalahästutställning samt att årets traditionella högtider firas på Olnispa, som nationaldagen och midsommar.

Bystugans lokaler och utomhusmiljö kan bokas för bröllop, dop, föreningsmöten, föredrag, kurser, utställningar och andra arrangemang.

Vasastenen är ett minnesmärke placerat högst upp på den så kallade Vasaholen. En höjd med vacker utsikt över Sälen och dalgången. Under slutet av 1890-talet inspirerades IOGT-templet Gustaf Wasas minne att resa ett minnesmärke som symboliserar platsen där skidlöparna från Mora enligt sägnen hann Gustav Vasa under sin flykt mot Norge.

En insamling gav tillräckligt mycket pengar så att
minnesmärket kunde beställas. Med stort engagemang från lokalbefolkningen transporterades ett granitblock från Västergötland till Sälen. Vasastenen invigdes 1904, en stor händelse med hundratals deltagare, tal och musik.

foto: Göran Wallin

Sidan uppdaterad: 2024-11-18